back to top
2024. május 09. 12:37
KezdőlapMotoGPDi Giannantonio elismerte, majdnem a Hondához igazolt, szerinte nem ezt érdemli

Di Giannantonio elismerte, majdnem a Hondához igazolt, szerinte nem ezt érdemli

Fabio Di Giannantonio nem tudott friss hírekről beszámolni a jövőjét illetően, de egyelőre nem akar a Moto2-es vagy a Superbike-világbajnokságra gondolni. A Gresini elkeseredett pilótája elárulta, közel volt ahhoz, hogy a Hondánál folytassa pályafutását, emellett pedig a VR46 is felmerült mint lehetőség.

Miközben arról szólnak a hírek, hogy Luca Marini lesz Marc Márquez utódja a gyári Hondánál, Fabio Di Giannantonio helyzete egyre reménytelenebb, ami a MotoGP-ben történő folytatást illeti. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy az olasz versenyzőnek nem lesz helye a MotoGP 2024-es mezőnyében, és ez hamarosan akár hivatalossá is válhat.

Újra borul minden: mégis Marini lehet a befutó a Hondánál, melynek főnöke mindenkit megvezetett

Pedig néhány hete sokkal optimistábban várhatta a fejleményeket, olyannyira, hogy Thaiföldön kijelentette, Sepangban talán jó hírekkel szolgálhat. Bár nem mondta ki, de minden bizonnyal arra gondolt, hogy addigra már aláír a Hondához, ez viszont nem történt meg. Ennek következtében továbbra is kérdéses, hogy merre vezet az útja.

Nincs semmi hír, fiúk – válaszolta meg a saját maga által feltett kérdést, miután sejtette, hogy amúgy is ez lesz az első téma. – Két helyet még nem töltöttek be a MotoGP-ben, de azt hiszem, néhány órán belül mindannyian tudni fogjuk [a versenyzők kilétét]. Szigorúan megkértem [mindenkit], hogy vasárnapig hagyjanak békén, bármi is lesz a kimenetel, mert én csak a versenyzésre akarok koncentrálni, a többi hosszú távon túl stresszes nekem. Mindig vannak újabb meglepetések. Remélem, Valenciában komoly válaszokat tudok adni a kérdéseitekre.”

Di Giannantonio kétségtelenül előrelépett a tavalyi bemutatkozó idényéhez képest a királykategóriában, és Ausztráliában pályafutása során először a dobogóra is felállhatott. Éppen ezért különösen dühíti, hogy minden bizonnyal elveszíti az ülését. Innen minden bizonnyal a Moto2 vagy a Superbike-világbajnokság felé vezethet az útja, de erre egyelőre nem akar gondolni.

Jelen pillanatban nem, néhány hét múlva talán – válaszolta a gyorsaságimotoros-vb középső géposztályára vonatkozó kérdésre. – Nem akarok erre opcióként tekinteni, mert tényleg megérdemlem, hogy állandó pilótaként maradjak a MotoGP-ben. Furcsa a helyzet. Mivel annyi minden történt, nem ezt érdemlem, ezért vagyok bosszús. Ez a második évem a MotoGP-ben, és minden elvárható eredményt elértem. Egy Moto2-es motor visszalépés lenne számomra. A Superbike-világbajnokság jelenleg szintén nem opció. Huszonöt évesen versenyzőként a fénykoromban vagyok, és tovább fejlődhetek a MotoGP-ben.”

Marini: Nem vagyok könnyű helyzetben

Di Giannantonio a Maláj Nagydíjat megelőző öt hétben maradt a tengerentúlon, a sepangi viadal után viszont hazautazott, mielőtt megérkezett Katarba, de leszögezte, hogy ebbe nem kell sokat belelátni. Nem, nem voltak fontos találkozók – hangsúlyozta. – Csak szerettem volna néhány éjszakára újra a saját ágyamba bújni.”

A Moto2 és a Superbike-vb mellett az a lehetőség is felmerülhet, hogy Di Giannantonio tesztpilóta legyen, és így legalább néhány hétvégén részt vehetne. A 25 esztendős motoros mindenesetre igyekszik olyan teljesítményt letenni az asztalra az utolsó két hétvégén, hogy meggyőzze az egyik gyártót, illetve csapatot.

„Ez jelenleg nem igazán elérhető lehetőség – utalt a tesztpilótai szerepre. – Ha viszont 2024-ben nem leszek ott a rajtrácson, akkor 2025-re fel tudnánk valamit építeni ilyen módon. Remélem, hogy 2024-ben is a MotoGP versenyzője leszek. Egy dobogós helyezést már elértem, most pedig eltökélt szándékom, hogy itt vagy Valenciában a győzelemért harcoljak, vagy legalábbis megpróbáljam. Az idei eredményeim örökre beíródnak a történelemkönyvekbe. Ha pedig most kiharcolok magamnak egy MotoGP-szerződést, akkor jövőre is ki fogok harcolni.”

Di Giannantonio ezután felidézte az elmúlt körülbelül másfél hónap történéseit. Ebből kiderült, hogy amellett, hogy nem volt messze a gyári Hondához való átigazolástól, a VR46 is szóba került, ám Alessio „Uccio” Salucci csapatigazgató múlt héten úgy fogalmazott, hogy fiatal versenyzőkben gondolkoznak. Az olasz pilóta utolsó szavai pedig arról árulkodnak, hogy igencsak reménytelen a helyzete, már ami a MotoGP-t illeti.

Marc Márquez újabb információról számolt be utódlásáról, meglepte a Honda döntése

„Olyan volt, mint a dominóhatás – magyarázta. – Először Marc elhagyta a Hondát, ami az első nagy meglepetés volt, mert tizenegy évig ez volt a MotoGP legsikeresebb párosa. A második dominó akkor dőlt el, amikor a csapatomhoz került. Ezután felajánlották nekem a Honda ülését, de most úgy néz ki, hogy egy másik pilóta kapja meg. Közel voltunk hozzá, de aztán valaki mást akartak. Ez volt a harmadik dominó. Utána egy újabb kecsegtető lehetőség adódott számomra, mert nagyon tisztelem a VR46 csapatát. Azonban úgy tűnik, ott is egy másik versenyzőt részesítenek előnyben. Ez lenne a negyedik dominó. Ez azt jelenti, hogy minden hely elkelt. Marc beindította a sztorit, majd egyre nagyobb lett a hógolyó, és maga alá temette a helyemet a MotoGP-ben.”