back to top
2024. május 09. 08:21
KezdőlapMotoGPBagnaia arany kosárlabdával zsákolt az újabb vb-címe után, Martín személyesen gratulált (videók)

Bagnaia arany kosárlabdával zsákolt az újabb vb-címe után, Martín személyesen gratulált (videók)

Francesco Bagnaia és a gyári Ducati megadta a módját az ünneplésnek a Valenciai Nagydíj után, amelyen az olasz pilóta megszerezte második MotoGP-világbajnoki címét. A 26 éves versenyző egy ideig küszködött a futamon, míg a másik két dobogós közül az egyikük elégedett volt az eredménnyel, a másikukban viszont volt némi keserűség.

Francesco Bagnaia nyerte a 2023-as világbajnoki címet a MotoGP-ben, ami már a Valenciai Nagydíj elején eldőlt, amikor Jorge Martín kiütötte Marc Márquezt, és ő is elesett. A gyári Ducati versenyzőjének innentől kezdve már csak az volt a kérdés, hogy milyen eredménnyel ünnepelhet, de végül a lehető legstílusosabban sikerült lezárnia az idényt.

Martín kiütötte Marc Márquezt, hamar eldőlt a világbajnoki küzdelem Bagnaia javára Valenciában

Ahogyan tavaly, úgy ő és a csapata idén is megadta a módját az ünneplésnek. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a levezető kör során megállt, és aranyba öltözött, majd közismerten NBA-rajongóként egy szintén arany színű kosárlabdával zsákolt, miközben a tömeg őrjöngött. Miután beért a bokszba, folytatódott az ünneplés a csapattagokkal, majd az addigra már átöltözött Martín sportszerűen odament hozzá gratulálni, méltó lezárást adva ezzel a bajnoki küzdelemnek.

Ami magát a futamot illeti, Bagnaia jól rajtolt, és megtartotta a vezetést, riválisa viszont feljött a második pozícióba, és közel került hozzá. Azonban egyszer túl közel voltak egymáshoz, amiben Martín járt pórul, majd a visszazárkózás közben kiesett. Bagnaia eközben mindkét gyári KTM-et elengedte, de Brad Binder és Jack Miller sem tudta kihasználni a lehetőséget, és mindketten hibáztak. A végén Johann Zarco közel volt hozzá, de az igazi veszélyt Fabio Di Giannantonio jelentette rá, de az utolsó körben már nem tudott érdemi támadást intézni ellene.

Csodálatos, jelenleg nincsenek szavaim – nyilatkozta Bagnaia a leintés utáni interjúk során. – Hosszú verseny volt, és körökön át küszködtem, mert nem éreztem jól magam az első [gumi] tekintetében. Utána csak elengedtem a két KTM-et, és elkezdtem jobban érezni magam. Innentől kezdve képes voltam húzni, de az utolsó körökre teljesen elfogytak a gumijaim, elég kemény volt. De végül megcsináltuk, megnyertük a versenyt, ennél nem lehet többet elérni. Szeretnék köszönetet mondani a fantasztikus csapatomnak.”

Di Giannantonio sokáig a mezőnyben motorozott csapattársa, Álex Márquez mögött. Azonban amikor a dél-afrikai pilóta túl kemény volt a spanyol versenyzővel szemben, ő is ki tudta használni. Sőt, aztán Bindert is maga mögé utasította, majd a végére az élen haladó párost is utolérte. Zarco mellett el is tudott menni, de Bagnaiát már nem kapta el, így az id eldőlt, hogy 1949 után először senki nem nyert két egymást követő futamot a királykategóriában.

Ez életem legrosszabb dobogója, mivel keményen hajtottam, és remek volt a tempóm – kezdte a Gresinitől búcsúzó motoros, aki az újabb diadalban reménykedett. – Elkezdtem felzárkózni, és igazán hittem a győzelemben. Nyerni akartam, hogy diadallal hagyjam el a csapatot. Az utolsó körben viszont Pecco minden ívet lezárt, és elvesztettem. Mindenesetre hihetetlen teljesítmény ez a részünkről, hogy ilyen fejlődéssel fejezzük be az idényt. Rendkívül boldog és büszke vagyok. Megígértem a csapatnak, hogy a lehető legjobb eredményt szerezem meg, és szerintem ez jó módja [a búcsúnak].”

Zarco szintén elköszönt a Ducatitól, illetve a Pramactól, és ezt ő is egy dobogóval tette meg. A rajtja valamivel jobban sikerült, mint a sprintfutamon, és miután Martín kiesett, futhatta a saját versenyét. A KTM-esek hibái nyilvánvalóan neki is kedveztek, és a végén előtte is felcsillant a győzelem reménye. Azonban Di Giannantonióval ellentétben nem elszalasztott lehetőségként éli meg a harmadik helyet.

Ez a rajtom jobban sikerült, mint a tegnapi, és összességében jobban kontrolláltam a futamot – fogalmazott. – A KTM elég erős volt, de a két hibájuk és Jorge kiesése után azt mondtam, hogy »rendben, ott van a lehetőség, hogy rámenjek a győzelemre«. Próbáltam rákészülni a Peccóval szembeni előzésre, Nagyszerű tempója volt, az utolsó körben pedig nem tudtam egy kicsivel gyorsabban menni. Di Giannantonio túl gyors volt, és meglepett, amikor a négyes kanyarban megtámadott. Utána nem volt helyem támadni, és megpróbálni győzni. Remek ez a dobogó, hogy lezárjuk ezt a fejezetet a Pramackal, most már előre tudok tekinteni, és élvezni az új fejezetet a Hondával.”