back to top
2024. május 02. 21:14
KezdőlapMotoGPDi Giannantoniót megbüntették, a szintén szabálytalan Binderé lett utólag a dobogó

Di Giannantoniót megbüntették, a szintén szabálytalan Binderé lett utólag a dobogó

Fabio Di Giannantonio 3 másodperces büntetést kapott a Valenciai Nagydíj után, mivel megszegte a guminyomásra vonatkozó előírásokat. Az olasz versenyző így a negyedik helyre esett vissza, míg Johann Zarco a második, a szintén szabálytalan Brad Binder pedig a harmadik pozícióba lépett előre.

A szezonzáró előtt a MotoGP közvéleménye nagyon tartott attól, hogy a guminyomás miatt esetleges büntetés fogja eldönteni a világbajnoki címet Francesco Bagnaia és Jorge Martín között. Erre végül esély sem volt, hiszen az üldöző már korán kiszállt a meccsből a Valenciai Nagydíjon, így ebből a szempontból mindegy volt, hogy a címvédő milyen eredményt ér el.

Martín kiütötte Marc Márquezt, hamar eldőlt a világbajnoki küzdelem Bagnaia javára Valenciában

Ennek ellenére így is rossz szájízzel ér véget a szezon, ugyanis két pilótánál is szabálytalanságot észleltek, vagyis valamelyik abroncs esetében a verseny több mint 50 százalékában a minimumérték alatt volt a nyomás. Ráadásul a sprintfutammal ellentétben nagyon is releváns pozíciókban változott az utolsó viadal végeredménye.

Fabio Di Giannantonio ugyanis már másodszor követett el vétséget, így 3 másodpercet hozzáadtak az idejéhez. Ennek következtében nemhogy a második helyről, de a dobogóról is lecsúszott, azok után, hogy már a sajtótájékoztatót is megtartották az első három helyezett számára. A Gresini versenyzője a negyedik pozícióba csúszott vissza.

Mindez azét is kifejezetten fájó lehet a számára, mivel ez volt az utolsó futama a csapat színeiben, és bár ő talán már tudja, de a nyilvánosság előtt nem biztos, hogy lesz-e ülése jövőre. „Diggia” a leintés után úgy fogalmazott, hogy szomorú, hogy nem jött össze a győzelem, így viszont talán utólag mégis örül, hogy az utolsó körben nem tudta megelőzni Bagnaiát…

Johann Zarco így fellépett a második helyre, míg a statisztikákban Brad Binder neve fog szerepelni mint harmadik dobogód. Az eset pikantériája, hogy a gyári KTM versenyzője, illetve csapata ugyanazt a kihágást követte el, mint a pórul járt Di Giannantonio, csak éppen ő a szezon során először tette ezt, így megúszta figyelmeztetéssel.