back to top
2024. május 10. 04:06
KezdőlapMotoGPMartín kisírta magát a vesztes vb-döntő után, de úgy véli, van mit...

Martín kisírta magát a vesztes vb-döntő után, de úgy véli, van mit ünnepelni

Jorge Martínnak nem sikerült a fordítás a Valenciai Nagydíjon, Francesco Bagnaia elvitte előle a világbajnoki címet. Martín mindent megpróbált a vasárnapi futamon, talán egy kicsit túl sokat is, hiszen bukott, és nem tudta befejezni a versenyt. A spanyol pilóta ennek ellenére pozitívan értékelt a leintést követően.

Drámai körülmények között vesztette el az esélyét a világbajnoki cím megszerzésére Jorge Martín. A spanyol pilóta a Valenciai Nagydíj hatodik körében összeakadt Marc Márquezzel, és mindketten a sóderágyban fejezték be a szezonjukat. Az eddig kikerült információk alapján szerencsére mindkét versenyző megúszta komolyabb sérülés nélkül az ijesztő esetet. A bukás miatt már a leintést megelőzően biztossá vált, hogy Martín vetélytársa, Francesco Bagnaia lesz a 2023-as MotoGP-bajnok. A Pramac motorosa mindezek ellenére a futamot követően pozitívan értékelt a sajtó munkatársainak.

Martín kiütötte Marc Márquezt, hamar eldőlt a világbajnoki küzdelem Bagnaia javára Valenciában

„Először is gratulálok Pecconak a győzelméhez, teljesen megérdemelte a bajnoki címet. Nagyszerűen kezdte a szezont, és a barcelonai balesetét követően is folyamatosan tudta szállítani a jó eredményeket” – mondta a 25 éves versenyző.

„Ki akartam sírni magam a bokszban, mindent, ami bennem volt. Aztán kimentem, és emelt fővel akartam csinálni, mert úgy gondolom, hogy ma van mit ünnepelni. Hogy mit? Tizenhárom győzelmet, megannyi dobogót, hogy az utolsó pillanatig harcosként küzdöttem a bajnoki címért egy nagy rivális ellen. Sohasem adtam fel, még akkor sem, amikor 60 ponttal voltam lemaradva Pecco mögött, vagy amikor 27-tel Ausztráliát követően. Akkor sem, amikor a mostani hétvégén 21 pontos hátrányból kellett volna felállnom.”

„Természetesen ma van okom a sírásra, de egyben az ünneplésre is, hiszen nagyszerű eredményt értünk el szatellitcsapatként, történelmet írtunk, nagyszerű munkát végeztünk. A szezon előtt a legjobb háromba kerülés volt a célunk, és ennél jóval többet sikerült elérnünk. Viszont amikor ennyire közel vagy egy ilyen címhez, akkor semmiképpen sem akarod elveszíteni. Én nem is ma vesztettem el, a hátrányom már a verseny előtt túl nagy volt. Elég erős voltam a szezon második felében, és remélhetőleg ezt jövőre is tudom majd folytatni.”

Bagnaia arany kosárlabdával zsákolt az újabb vb-címe után, Martín személyesen gratulált (videók)

„Azt hiszem, hogy ez csak a kezdet volt számomra. Rájöttem, hogy bárkit le tudok győzni, és ezt a jövőben is be akarom majd bizonyítani. Ma Pecco egy olyan vetélytársat győzött le, aki mindent beleadott, és úgy gondolom, hogy ez még értékesebbé teszi a bajnoki címét. Az, hogy egy olyan nagy bajnok győzött le, mint ő, már majdnem olyan, mintha én győztem volna. Napról napra kihívást állítottunk a másik elé a teljesítményünkkel anélkül, hogy bármikor túlzásba estünk volna. Csak a pénteki edzésen próbáltam meg provokálni egy kicsit, de szerintem nem csináltam semmi komolyat.”

„Ma győzni akartam és azt hittem, hogy képes is leszek rá. Erősen kezdtem, aztán két kört követően majdnem mindketten elestünk, amikor nekimentem [Bagnaiának] az 1-es kanyar féktávján. Ezt követően egy nagy visszazárkózásba kezdtem, és továbbra is hittem benne, hogy még győzhetek. Heves küzdelmet folyattattunk [Maverick] Viñalesszel, aztán összeütköztem Márquezzel egy olyan baleset során, amely egyszerűen csak szerencsétlen volt.”

Az Instagram-oldalára feltöltött kép tanúsága szerint később még jobban tudott örülni ennek az eredménynek, és egy nagy ígéretet is tett a szurkolói felé. „A világ második legjobbja! Emelt fővel, nagy mosollyal és 2024-re gondolva. Ígérem, hogy [egyszer] világbajnok leszek, mivel ez az álmom, ez a legfőbb célom, mivel egész életemben erről álmodtam. Nagyon köszönöm a csodálatos csapatomnak ezt a szezont, ti vagytok a legjobbak. Köszönöm az összes szurkolónak, nagyon közel éreztem magam hozzátok, és igen, képesek vagyunk erre!”