back to top
2024. május 10. 14:53
KezdőlapMotoGPHúgától kapta becenevét a MotoGP-t újra meghódító Bagnaia, aki a legnagyobbaktól próbál...

Húgától kapta becenevét a MotoGP-t újra meghódító Bagnaia, aki a legnagyobbaktól próbál tanulni

Francesco Bagnaia a Valenciai Nagydíjon megvédte világbajnoki címét, és másodszor is felért a csúcsra a MotoGP-ben. Ennek kapcsán az alábbiakban tíz érdekesség olvasható az olasz versenyzőről.

Francesco Bagnaia megnyerte a Valenciai Nagydíjat, amivel megszerezte második világbajnoki címét a MotoGP-ben, bár ez már valójában akkor eldőlt, amikor Jorge Martín kiütötte Marc Márquezt, és ő is a kavicságyban kötött ki. Ezzel olyan tettet hajtott végre, amelyet a Honda versenyzője mellett csak mestere, Valentino Rossi ért el a MotoGP-korszakban: megvédte elsőségét a királykategóriában.

Martín kiütötte Marc Márquezt, hamar eldőlt a világbajnoki küzdelem Bagnaia javára Valenciában

Persze a pilótát, aki versenygépével kiegészülve a jelenlegi mezőny talán leggyorsabb, de mindenképpen legeredményesebb párosát alkotja, hétről hétre láthatjuk a képernyőn keresztül. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ki rejtőzhet a több mint 300 km/h-val száguldó motoros mögött, avagy mit csinál Bagnaia a magánéletében. A La Gazzetta dello Sport összegyűjtött tíz érdekességet a 26 éves versenyzőről, az alábbiakban ezeket soroljuk fel.

Húgától kapta jól ismert becenevét

Bagnaia hivatalos keresztneve Francesco, de a paddockban mindenki csak Peccónak hívja. Ez a becenév még gyerekkorából, egészen pontosan a nála 20 hónappal fiatalabb húgától, Carolától ered. Ahogyan az számtalan gyerek esetében előfordul, kezdetben nem tudta kimondani bátyja nevét, így leegyszerűsítette. Akkor még aligha sejtették, hogy később az egész világ így fogja majd megismerni.

Nem bonyolította túl a rajtszámok változtatását

Gyerekként a 41-es rajtszámmal versenyzett a királykategóriában is megforduló 43-szoros Superbike-futamgyőztest, Haga Norijukit másolva. A Moto3-ban a 4-essel mutatkozott be 2013-ban, de a következő idényben már a 21-esre váltott egy másik példaképe, a háromszoros Superbike-világbajnok, egyszeres MotoGP-futamgyőztes Troy Bayliss miatt. A baj csak az volt, hogy amikor 2017-ben felkerült a Moto2-be, ezt a számot már Franco Morbidelli birtokolta. Bagnaia nem bonyolította túl, egyszerűen megduplázta. Ám a MotoGP-ben sem volt szerencséje, hiszen a 42-es Álex Rinsé volt, így lett az eredetit immáron megtriplázva a 63-as. Idén viszont már övé volt a jog, hogy világbajnokként elvigye az 1-est, amivel élt is.

Bagnaia arany kosárlabdával zsákolt az újabb vb-címe után, Martín személyesen gratulált (videók)

A legnagyobbaktól tanul

Talán nem meglepő, hogy egy ennyire intenzív munka mellett szabadidejében inkább a nyugalmat kedveli. Kifejezetten szeret olvasni, különösen a nagy sportolók önéletrajzi könyveit. Emellett pop-, rock-, hip-hop, rap- és heavy metal zenét hallgat. Ami a külső megjelenését illeti, Bagnaia nagyon odafigyel az öltözködésére, a tornacipőket pedig kifejezetten gyűjti.

Kutyájának köszönheti a sikereit?

Az immáron háromszoros világbajnoknak van egy kutyája, egy Turbó nevű tacskó. 2022 elején került hozzájuk, és alighanem azóta nagy szeretetet kap gazdáitól. Bár a kettő között biztosan nincs szoros összefüggés, de tény, hogy amióta az eb megérkezett, Bagnaiát nem lehet megállítani, és mindkét világbajnoki címet bezsebelte.

A konyhában is feltalálja magát

Bagnaia abból a szempontból megfelel az olaszokra vonatkozó sztereotípiáknak, hogy szeret és tud is főzni. Szabadidejében gyakran kísérletezik új receptekkel, bár a legnagyobb erőssége egy meglehetősen egyszerű étel, a paradicsomos-bazsalikomos tészta. Kedvencei között a nem igazán olasz hot dog is szerepel.

Tavaly óta jegyben jár

Bagnaia párja Domizia Castagnini, aki modellként dolgozik. Tavaly év végéig a barátnőjeként kellett hivatkozni rá, azóta viszont változott a helyzet: a gyári Ducati versenyzője szenteste megkérte a kezét, amire párja igent mondott, így azóta már jegyben járnak. Rajta kívül a családjával és a közeli barátaival szokott időt tölteni.

Olaszország legnépszerűbb futballcsapatának szurkol

Bagnaia Torinóban született, és bár a városnak van egy azonos nevű labdarúgócsapata, a szintén helyi kötődésű Juventus sokkal ismertebb és sikeresebb, olyannyira, hogy ők rendelkeznek a legtöbb drukkerrel (és ellendrukkerrel). Bagnaia az előbbi táborba tartozik, 2021-ben pedig találkozott a csapat egyik tagjával, az akkor még a Zebrákat erősítő Paulo Dybalával, akitől kapott egy aláírt mezt.

Mondatból mottó

Bagnaia sokszor használja a #GoFree, illetve #Go1Free hashtaget a közösségi médiában. A szlogen eredetét 2016-ban kell keresni: az az évi Japán Nagydíj előtt egy lány azt mondta neki, hogy „élvezd a versenyt, és menj szabadon!”. Az akkor 19 esztendős motorosnak pedig annyira megtetszett a mondat, hogy ez lett a mottója, és a versenyzői overálján is megtalálható.

Több filmes műfajt is kedvel

Szabadidejében Bagnaia gyakran néz filmet, illetve sorozatot, és több kedvence is van. Szereti az olyan klasszikus fantasy történeteket, mint a ’Harry Potter’ vagy ’A Gyűrűk Ura’, ahogyan a legismertebb sci-fit, a ’Csillagok háborúját’ is. ’A boldogság nyomában’ és a ’Stranger Things’ szintén a kedvencei közé tartozik.

A filmiparban is kipróbálta magát

Bagnaia szerepelt a júniusban a Disney és a Pixar forgalmazásában megjelent ’Elemi’ című animációs kalandfilmben. A 26 éves pilóta stílusosan egy Pecco nevű karaktert szinkronizált, ám nem ez az egyetlen párhuzam a valósággal. A szereplő ugyanis egy felhő, a címvédőt pedig a Nuvola Rossa, azaz vörös felhő szurkolói csoport támogatja.

A filmiparban is kipróbálta magát Francesco Bagnaia