back to top
2024. május 05. 00:19
KezdőlapMotoGPBezzecchi kifakadt, szerinte Marc Márquez a legpiszkosabb versenyző, és ezt hagyják neki

Bezzecchi kifakadt, szerinte Marc Márquez a legpiszkosabb versenyző, és ezt hagyják neki

Marco Bezzecchi élesen bírálta Marc Márquezt, miután a Valenciai Nagydíj elején összeütköztek, és az olasz pilóta elesett. A VR46 versenyzője szerint ellenfele a mezőny legpiszkosabb motorosa, a nyolcszoros világbajnok viszont nem tartja magát felelősnek az incidensért.

Marc Márquez leginkább azért volt főszereplő a Valenciai Nagydíjon, mert őt ütötte ki Jorge Martín, amivel saját versenyének és ezzel a bajnoki álmainak is véget vetett. A 30 éves versenyzőnek így több szempontból is fájdalmas módon zárult le a pályafutása a Hondánál, amit minden bizonnyal sokan sajnálnak.

Martín kiütötte Marc Márquezt, hamar eldőlt a világbajnoki küzdelem Bagnaia javára Valenciában

Ám volt egy másik eset, ahol már sokkal kevésbé ő volt az áldozat, csak éppen az a közvetítésben elsikkadt. A rajt után a 4-es kanyarban összeért Marco Bezzecchivel, aki ennek következtében bukott, így ő lett az első kieső a sok közül. A bajnokság harmadik helyezettje finoman szólva sem volt elragadtatva ellenfele manőverétől.

Számomra sajnos nagyon rövid volt a verseny – nyilatkozta. – Márquez úgy döntött, hogy a harmadik kanyarban véget vet a futamomnak. Ugyanazt tette velem, mint Thaiföldön az ötös és a hatos kanyarban, hátulról eltalált. A probléma viszont az volt, hogy ezúttal kicsit keményebben ütött meg, és a korai bukásomat okozta. Emellett meg is sérültem, mert a bal lábamban és vállamban is fájdalmat érzek. Szóval nincs több mondanivalóm, szerintem nem szorul magyarázatra a vezetési stílusa.”

A televízió nézői azonban nem láthatták közelről, hogy pontosan mi történt, ugyanis az esetet egyáltalán nem lassították, csupán utólag került fel a MotoGP közösségi oldalaira. Bezzecchinek ez sem tetszett, ahogyan az sem, hogy Márquezt nem büntették meg. A 25 éves motoros úgy véli, a döntéshozók egyszerűen kivételeznek a nyolcszoros világbajnokkal.

„Ami szintén remek volt, hogy nem mutatták meg a visszajátszást – folytatta. – Nagyon piszkos [húzás] volt. Szerintem a tévéből nézve nagyon jól látszik, de ő Márquez, úgyhogy nem tesznek vele semmit. Vizsgálták, de semmit nem csináltak, mint mindig. Szerintük ez mindig egy versenybaleset. Márquez a probléma, szombaton is láttuk, hogy mi történt Jorgéval, szerencsére nem volt semmi őrületes, most pedig velem, Thaiföldön velem, Le Mans-ban Peccóval [Francesco Bagnaia – a szerk.]. Amikor a másik versenyző nem bukik, akkor a legtöbbször ez rendben van. De legalább akkor legyen egy kib***ott büntetés, amikor a másik elesik. Legalább ilyenkor, mert különben mindenki nekimegy a másiknak, és mindig bukás lesz. Brad [Binder] ugyanezt tette [Indonéziában Luca Marinivel], és hosszú kört kapott. Ennek így kell történnie. Huszonhét körös a verseny. Ha az ember a harmadik kanyarban kiüti a másikat, akkor szerintem büntetést érdemel.”

Bezzecchinél konkréten rákérdeztek, hogy tényleg azt gondolja-e, hogy Márqueznek többet elnéznek, mint a mezőny tagjának, mire azt felelte, hogy nem tesznek semmit, „mert ő Márquez”. A maga részéről viszont úgy gondolja, hogy a 30 esztendős versenyző „a legpiszkosabb pilóta”. Az eset kapcsán egyébként a döntéshozókat és a spanyol motorost is felkereste, de egyikük reakciója sem volt kielégítő a számára.

„Próbáltam elmenni a sportfelügyelőkhöz, próbáltam beszélni velük, de ők nem akartak beszélni velem – jelentette ki. – Próbáltam beszélni Carlos Ezpeletával [a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna sportigazgatója – a szerk.], de ő sem akart beszélni velem. Így hát elmentem Marc kamionjához, hogy beszéljek vele. Megkérdeztem tőle, hogy miért [tette]. Nem látott. Mondtam, hogy lehetetlen, hogy nem látott. Thaiföldön is pontosan ugyanezt csinálta.”

A helyzetnek extra pikantériát ad, hogy Márquez elhagyja a Hondát, és jövőre már a Gresininél fog versenyezni, így Bezzecchivel márkatársak lesznek. Utóbbi úgy véli, hogy a hatszoros MotoGP-világbajnok ennek hatására sem fog megváltozni, de innentől kezdve ő is ugyanezt fogja csinálni, „nem érdekel”. Az esetről természetesen a másik felet is megkérdezték, és Márquez nem érzi magát hibásnak, ellenben leszögezte, hogy Bezzecchi számos incidensért felelős.

„Nem fogok sok időt vesztegetni erre a versenyzőre, mert sokszor kiszorított a szezon során – vágott vissza ellenfelének, majd felidézte a történteket. – Ez normális. Én belül voltam, ő pedig megpróbálta a külső íven tartani [a motort], hogy a négyes kanyarban visszajöjjön. Ha viszont az ember kívül van, akkor elveszíti [a pozíciót], ha a belül lévő pilóta tartja a sebességet. Ezt tettük a kettestől a hármas kanyarig, egymás mellett voltunk, és megpróbáltuk tartani a külső ívet, hogy a négyesben visszajöjjünk, de semmi több. Nem fogok több időt vesztegetni rá.”