back to top
2024. május 04. 09:23
KezdőlapMotoGPHivatalos: Di Giannantonio a VR46-nál folytatja, kialakult a MotoGP 2024-es mezőnye

Hivatalos: Di Giannantonio a VR46-nál folytatja, kialakult a MotoGP 2024-es mezőnye

Hivatalossá vált, hogy Fabio Di Giannantonio átveszi a Hondához igazoló Luca Marini helyér, és a VR46-nál folytatja pályafutását. Ezzel a bejelentéssel teljessé vált a MotoGP jövő évi mezőnye.

Bár meglehetősen későn, a valenciai teszt előtt egy nappal, de minden kérdés megválaszolásra került, ami az átigazolási piacot illeti. Azok után, hogy a Honda bejelentette Luca Marini érkezését, hamarosan arra is fény derült, hogy ki lesz az utódja. Ahogyan arra az elmúlt napok alapján számítani lehetett, Valentino Rossi csapata Fabio Di Giannantoniót szerződtette a kilencszeres világbajnok féltestvérének helyére. A 25 éves motoros kedden már be is mutatkozhat új istállójának színeiben.

Hivatalos: megvan Marc Márquez utódja, Marini a Hondához igazol

Pedig néhány héttel, hónappal ezelőtt ez nagyon nem volt benne a pakliban, sőt, egy ideig úgy tűnt, hogy Di Giannantoniónak nem lesz helye a jövő évi mezőnyben. Az első dominó akkor dőlt el, amikor Marc Márquez aláírt az olasz pilóta idei csapatához, a Gresinihez, így biztossá vált, hogy ott nem marad neki ülés. Aztán egy ponton úgy tűnt, hogy a két versenyző egyszerűen helyet cserélhet, de ez a szerződés kútba esett.

Di Giannantonio az előző, katari hétvégén meglehetősen keserűen nyilatkozott a helyzetéről, és Alessio „Uccio” Salucci, a VR46 csapatigazgatója is kijelentette, hogy elsődlegesen nem vele számolnak. Valenciában viszont már jóval optimistábban állt a jövőjéhez: elmondása szerint készen állt arra, hogy kedden felüljön valamelyik motorra, és ez végül a VR46 által használt Ducati lesz. Hozzá kell tenni, hogy egyes híresztelések szerint a megállapodás már jóval korábban megszületett, és az olasz istállónál csak mesterségesen tartották fenn a feszültséget.

Rossiék átverik a világot, és már rég aláírtak új versenyzőjükkel?

Di Giannantonio ezzel megmentette karrierjét, mert a formajavulás nélkül aligha tartottak volna igényt a szolgálataira. Bár egyértelműen javult a tavalyi bemutatkozó szezonjához képest, a Japán Nagydíjig így is csak a nyolcadik hely volt a legjobbja. Indonéziában aztán a negyedik helyen ért célba a főfutamon, majd Phillip Islanden királykategóriás pályafutása során először dobogóra állhatott.

Itt azonban még nem volt vége, Katarban ugyanis sikerült megszorongatnia a sprintfutamot megnyerő Jorge Martínt, másnap pedig legyőzte Francesco Bagnaiát, így megszerezte első győzelmét a MotoGP-ben. Ez a forma pedig nyilvánvalóan kiváló ajánlólevél a VR46-nak, kérdés, hogy új csapattársával, a bajnokság harmadik helyén végző Marco Bezzecchivel mit fog tudni kezdeni.

Di Giannantonio érkezésének bejelentésével az utolsó átigazolási kérdés is meg lett válaszolva, vagyis kialakult a 2024-es mezőny a MotoGP-ben. Összesen hét csapatnál történt váltás, de egyik istálló sem cserélte le mindkét versenyzőjét. Ami a gyártókat illeti, a Ducatin belül két-két versenyző távozott és érkezett, plusz Di Giannantonio az olasz gyártón belül váltott csapatot, a Hondánál kettő, a KTM-nél és a Yamahánál egy-egy csere történt, míg az Aprilia mind a négy pilótáját megtartotta.

„Nagy örömmel jelentem be, hogy Fabio csatlakozik a csapatunkhoz – nyilatkozta Salucci. – Váratlanul, az utolsó pillanatban érkezett, de elégedett vagyok, hogy őt választottuk. Remekül zárta a szezont, nem omlott össze, amikor nem alakultak jól a dolgok, és biztos vagyok benne, hogy otthon fogja érezni magát nálunk. Ami a motorversenyzést illeti, bebizonyította, hogy ott van a leggyorsabb olasz fiatalok között. A Ducatinál folytatja a munkát, és az a cél, hogy ne csak versenyképes, hanem kiegyensúlyozott is legyen az eredmények tekintetében. Ez egy ambiciózus projekt, fordulópontot jelent az istállónk történetében, de biztos vagyok benne, hogy mindannyian mindent beleadunk majd, hogy egy irányba haladjunk.”

Örülök, hogy egy ilyen erős csapathoz csatlakozhatok, mint a VR46, sokat tanulhatok, és alig várom, hogy együtt elkezdjünk dolgozni ezen a projekten, igazán szép dolgokat érhetünk el – ezek már Di Giannantonio szavai. – Az elmúlt két idényben sokat fejlődtem a MotoGP-ben, és ennél az alakulatnál biztosan tovább tudok majd érni és nagyszerű eredményeket szerezni. Izgatott vagyok, alig várom, hogy találkozzak az új stábommal, illetve csapatommal, és elkezdjük a munkát a pályán. Köszönöm mindenkinek, aki ezt lehetővé tette.”