back to top
2024. október 18. 19:23
KezdőlapMotoGPQuartararo küszködött a szemmel is jól látható jelenséggel, de optimistán várja a...

Quartararo küszködött a szemmel is jól látható jelenséggel, de optimistán várja a folytatást

Fabio Quartararo látványosan küszködött a vibrációval az Ausztrál Nagydíj edzésén, ráadásul lemaradt a Q2-ről, de ennek ellenére is pozitív a hétvége hátralévő részét illetően. Álex Rins kiemelte, hogy továbbjutása kulcsfontosságú a versenyek szempontjából.

A szokásoktól eltérően csak az edzést rendezték meg a MotoGP-ben az Ausztrál Nagydíj pénteki napján, hiszen az első szabadedzést elmosta a szakadó eső. Mindez nyilvánvalóan minden versenyző, gyártó és csapat dolgát megnehezítette. Így volt ez a Yamaha esetében is, ennek ellenére nem voltak messze attól, hogy kihozzák a maximumot a tréningből.

Hatalmas esőzés miatt törölték az első szabadedzést Phillip Islanden, csak Capirossi hajtott pályára

Fabio Quartararónak ráadásul a vibráció is megkeserítette az életét. A francia motoros az edzés egy pontján látványosan gesztikulálva jelezte a problémát, majd a lassításból kiderült, hogy egyáltalán nem túlzott, hiszen a hátsó kerék szemmel is jól láthatóan pattogott. Végül mindössze 15 ezreddel maradt le a továbbjutásról, de optimista a folytatást illetően.

A két Márquez zárta az élen a nyitánnyá vált edzés, Quartararo épphogy lemaradt a továbbjutásról

Több mint trükkös volt az edzés – nyilatkozta. – Ezen a pályán sok körre van szükség ahhoz, hogy az ember igazán megtalálja a határokat. Néhány körrel több kellett volna, hogy elérjük a száz százalékot, de végül nagyon közel voltunk a Q2-höz, és elég jól éreztem magam. Jobban, mint két héttel ezelőtt Japánban, de az utolsó szektorban és különösen az utolsó kanyarban még javulnunk kell. Meglátjuk, mi lesz szombaton. Ha nem esik az eső, az aszfalt talán nagyobb tapadást biztosít, ami segíthet. Úgy gondolom, holnap lesz esélyünk bejutni a Q2-be.”

Ha Quartararo valamivel gyorsabb, a Yamahának akkor is csak egy motorja lenne benn a Q2-ben, hiszen az említett különbséget csapattársához, Álex Rinshez képest mérték. A spanyol versenyző a tizedik pozícióban végzett, így hosszú idő után először ott lesz az időmérő második szakaszában, vagyis legrosszabb esetben is a negyedik sorból indul a versenyeken.

Számomra jól alakult a nap, bár elég stresszes volt – kezdte. – Délelőtt sokáig vártunk a bokszban: az egyik percben még arra készültünk, hogy kimegyünk, a másikban pedig már nem. Az edzésen viszont összejött. Elég jónak tűnik a pálya, de itt-ott kicsit hepehupás. Ezzel együtt bent vagyok a Q2-ben, aminek nagyon örülök. Rengeteg energiát tettem bele, és ez rendkívül fontos. Lehetőségünk lesz előrébbről indulni, a sprint, valamint a verseny első körei pedig meglehetősen kritikusak lesznek. Szóval igen, összességében jó napot zártunk.”

A Yamaha ősszel biztató jeleket produkált, ám a Japán Nagydíj hétvégéje ehhez képest csalódást keltően alakult. Phillip Islanden viszont ismét életjeleket mutattak, és az sem kizárt, hogy mindkét motor ott legyen a Q2-ben. Quartararóhoz hasonlóan Massimo Meregalli is lát erre sanszot, az esős körülményeket viszont elkerülné.

Miután elmaradt a kulcsfontosságú negyvenöt perces első szabadedzés, tudtuk, hogy délután még sok munka vár ránk, és nagyon szoros lesz a küzdelem az edzésen – fogalmazott a hangvillások csapatmenedzsere. – Megpróbáltuk a lehető legjobban kihasználni a rendelkezésre álló száraz pályás időt, hogy felkészüljünk a nagyon intenzív hajrára. Álex és Fabio idejei között végül nem sok különbség volt, mindössze 15 ezredmásodperc, de ez döntött a Q2-es helyről. Ugyanakkor úgy érezzük, hogy Fabiónak lesz esélye a szombati Q1-ben. Tudjuk, hogy a negyedik szektorban kell a legtöbbet javulnunk, ezért tanulmányozni fogjuk az adatokat, és igyekszünk minél közelebb jutni a határhoz. Csak reménykedünk a száraz körülményekben, hogy holnap a lehető legjobb rajtpozíciókat szerezhessük meg az időmérőn.”