szombat, október 19, 2024
KezdőlapMotoGPMartín óriási fölénnyel nyerte az időmérőt, Marc Márquez sem tudta megszorítani a...

Martín óriási fölénnyel nyerte az időmérőt, Marc Márquez sem tudta megszorítani a száradó pályán

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Jorge Martín domináns teljesítményt nyújtva nyerte meg az Ausztrál Nagydíj időmérőjét Marc Márquez és Maverick Viñales előtt. A Pramac motorosa majdnem 6 ezredmásodperccel verte meg a második helyre befutó honfitársát. Martín bajnoki riválisa, Francesco Bagnaia ötödik lett a folyamatosan száradó pályán.

Magyar idő szerint szombat hajnalban rendezték meg a MotoGP időmérőjét az Ausztrál Nagydíj során. Az időjárás ekkorra már egészen sokat javult, a részlegesen kisütő nap annyira felszárította a pályát, hogy egyes pilóták azonnal száraz aszfaltra való gumival jöttek ki a bokszutcából. A Q1 rajtja előtt a levegő hőmérséklete 13, a pályáé 20 fokos volt. Az edzés eredményének megfelelően Enea Bastianini, Fabio Quartararo, Raúl Fernández, Lorenzo Savadori, Aleix Espargaró, Jack Miller, illetve a GasGas duója és a Honda pilótái kényszerültek arra, hogy motorra üljenek a kvalifikáció első szakaszában.

A két Márquez zárta az élen a nyitánnyá vált edzés, Quartararo épphogy lemaradt a továbbjutásról

- Advertisement -

A Q1 mezőnyének nagy része Johann Zarco vezetésével gurult ki, bár néhányan, például Bastianini, még bent maradtak. A pilóták nagy része ekkor még esőgumit tetetett fel, bár nem mindenki. Ezekkel az LCR francia versenyzője állt az élre, aki 1:34.481-et futott, a második helyet ekkor 220 ezredmásodperces lemaradásban Miller foglalta el.

Amikor csak 5 perc volt hátra a Q1-ből, már mindenki száraz pályára való gumikkal körözött. Emiatt aztán folyamatosan jöttek is a javítások, először Luca Marini vette át a vezetést 1:33.980-nal. Viszont Pedro Acosta hihetetlenül bekezdett, és rövidesen már a 1:30.853-as idő és az újonc neve szerepelt a táblázat tetején. Marini közben szintén gyorsult, de ez ekkor csak a második helyre volt elég.

Acosta a hajrára még feljebb rakta a lécet, hiszen 1:29.976-ot futott. Közvetlenül mögötte óriási volt a tülekedés: előbb Bastianini, majd sorban Raúl Fernández, Miller és Zarco került oda. Viszont aztán Marini ismét megvillant, és 1:29.817-tel fellépett a továbbjutást érő pozícióba.

A Q1 legvégén pedig jött a teljes őrület: Bastianini állt az élre, de aztán előbb Marini, majd Raúl Fernández is megverte, a Trackhouse pilótájának ehhez 1:29.397-re volt szüksége. Ám a gyári Ducati motorosa esélyeshez méltóan mégis továbbjutott, mivel 34 ezreddel gyorsabb volt a honfitársánál, és így elvette tőle a második helyet. A negyedik pozíciótól a Zarco, Acosta, Miller sorrend alakult ki.

Így tehát Fernández és Bastianini csatlakozott a Q2 résztvevőihez, akik Jorge Martín vezetésével jöttek ki a bokszutcából. Az első próbálkozások során pont ő állt élre egy 1:29.931-gyes körrel. Érdekes, hogy ekkor egyedüliként a Pramac motorosa tetetett fel előre kemény keverékű –száraz pályára való – gumit, szinte mindenki más közepessel egészítette ki a lágy hátsót. Az etap elején Fabio Di Giannantonio bukott az 1-es kanyarban, ami miatt sokak körét elvették.

Martín folyamatosan javított az idején, nagyjából 8 és fél perccel a vége előtt 1:28.106-nál állt meg az órája. Viszont Maverick Viñales 115 ezreddel jobbnak bizonyult nála, hiszen 1:27.991-gyel átvette a vezetést. A harmadik helyre Marc Márquez ugrott fel, de ő már 592 ezredre volt Viñalestől. A nyolcszoros világbajnok mögött ekkor Fernández és Francesco Bagnaia sorakozott fel.

A hajrára a gyári Ducati duója is felrakatta előre a keményet, míg a többiek maradtak a közepesnél. Martín viszont nem változtatott a gumikiosztásán, ami meg is hozta az eredményét, hiszen 695 ezreddel megverte Viñalest, 1:27. 296-tal visszavette a vezetést.

Martín idei hetedik pole pozíciójára innentől már senki sem tudott veszélyes lenni, pedig többen is javítottak. A második helyet Marc Márquez ragadta magához, de még neki is 594 ezred volt a hátránya. Viñales végül harmadik lett, a sokat előrelépő Marco Bezzecchi ugyanis őt már nem tudta megverni. Viszont Bagnaiát még pont igen, aki egyébként majdnem 1,2 másodperccel maradt el a bajnoki riválisától. A címvédő mögött a Fernández, Morbidelli, Álex Márquez, Álex Rins, Bastianini, Brad Binder, Di Giannantonio sorrend kristályosodott ki.

Az Ausztrál Nagydíj időmérőjének végeredménye

- Advertisement -