back to top
2024. október 19. 14:38
KezdőlapMotoGPNincs döntés Bezzecchi és Viñales balesetének ügyében, de egy büntetést így is...

Nincs döntés Bezzecchi és Viñales balesetének ügyében, de egy büntetést így is kiosztottak

Fabio Di Giannantoniót szabálytalan guminyomás miatt 8 másodperccel megbüntették az Ausztrál Nagydíj sprintje után. Marco Bezzecchi és Maverick Viñales ütközéséről csak vasárnap születik döntés, mivel előbbit kórházba szállították, ráadásul egy harmadik versenyző is áldozatául esett a bukásuknak. Pedro Acosta vasárnapi indulása szintén veszélybe került.

Eseménydúsan alakult az Ausztrál Nagydíj sprintfutamának hajrája. A futam során többen is elvesztették az irányítást a motorjuk felett, közülük Pedro Acosta bukása volt a legnagyobb. Nem sokkal az ő esése után pedig Marco Bezzecchi nekiment Maverick Viñalesnek, és nagy tempónál kerültek a kavicságyba. Az pedig már csak a leintés után derült ki, hogy Fabio Di Giannantoniót vizsgálják a guminyomásszabály esetleges megszegése miatt.

Martín simán nyert, Marc Márquez nagyot mentett, Bagnaia szenvedett a látványos bukást hozó sprinten

Kezdjük ennek a kimenetelével, mert az a legegyszerűbb. A 26 esztendős motorosnál valóban észleltek szabálytalanságot, így a szabályoknak megfelelően 8 másodpercet hozzáadtak az idejéhez. Ennek következtében a pályán megszerzett ötödik pozíció helyett hetedikként rangsorolták, a szankcióból pedig Franco Morbidelli, valamint Raúl Fernández profitált.

Bezzecchi és Viñales incidensét illetően ellenben egy ideig még nem születik döntés, ugyanis a sportfelügyelők vasárnapra napolták el az ítéletet. Ennek vélhetően az az oka, hogy az egyik érintettet nem tudják meghallgatni: Bezzecchinél ugyan nem találtak törést az orvosi központban, ennek ellenére Melbourne-be szállították, hogy teljeskörűen kivizsgálják.

Frissítés: Casey Stoner az Instagramon jegyezte meg, hogy szerinte az „aero” tehetett a balesetről, ami miatt túl nagy lett a két pilóta sebessége.

A gyári Aprilia motorosa szintén meglátogatta az orvosi központot, ahol versenyzésre alkalmasnak nyilvánították, ennek ellenére nem úszta meg következmények nélkül a balesetet. Törés szerencsére nála sincs, de több helyen is megzúzódott, és a képek tanúsága alapján egy kötés van a bal felkarján, amelyet potenciálisan ultrahangos vizsgálatnak fognak alávetni.

Ráadásul a balesetükben nem csak ők ketten jártak pórul. Simon Patterson, a The-Race.com újságírója az X-en arról számolt be, hogy Lorenzo Savadorit eltalálta Bezzecchi motorjának sárvédője, miután az előtte haladó gépéről felpattant. A Miguel Oliveirát helyettesítő pilótának emiatt zsibbad a jobb karja. A brit újságíró szerint versenyzésre alkalmatlannak nyilvánították az olasz motorost, aki egyébként a tizenötödik helyen zárt.

Ami Acostát illeti, a GasGas újonca szerencsére szintén megúszta a törést látványos highside-ja után, de vasárnapi indulása így is kétséges, erről aznap döntenek az illetékesek. A spanyol pilótának a válla fáj, és a szalagjai is sérülhettek. A 20 esztendős motoros egyébként zsinórban a harmadik futamát nem tudta befejezni bukás miatt.