2024. március 29. 16:54
KezdőlapHírekRossi csapata ismét bekerült az első tízbe a rekordot hozó időmérőn

Rossi csapata ismét bekerült az első tízbe a rekordot hozó időmérőn

Valentino Rossi és csapata a 8. helyre kvalifikálta magát a bathursti 12 órás futam időmérő edzésén, ám az olasz MotoGP-legenda nem vett részt a szombati programban.

Rossi számára az idei tél korántsem a pihenésről szól. A 43 éves klasszis minden alkalmat megragad a versenyzésre. Ezen a hétvégén a bathursti 12 órás futamon indul, amelyet a legendás ausztráliai Mount Panorama pályán rendeznek, amelyet Rossi „mitikus pályaként” jellemez. Az olasz versenyző két gyári pilótatársával, Augusto Farfusszal és Maxime Martinnal osztozik majd a volánon. A trió a vasárnapi 12 órás futamot a nyolcadik helyről kezdi meg.

Ritka pillanat: F1-es autó üvöltése töltötte be a legendás pálya környékét (videó)

A bathursti kvalifikáció egy kissé bonyolult: Az első edzésen autónként két versenyző váltja egymást a pilótafülkében. A WRT csapat Martin és Farfus mellett döntött az ikonikus #46-os BMW esetében. A két kiválasztott versenyző legjobb köridejei összeadódnak, ezek alapján dől el, mely csapat jut be az első 10-be.

Ezt követően 15 perces etapok következnek, melyek során minden alkalommal csak öt autó gurul egyszerre a pályára. Erre a feladatra a BMW Martint választotta, aki 2:02.5083-as időt ért el a 6,213 kilométeres pályán, ami a nyolcadik helyet jelentette a csapat számára. A pole pozíciót a GruppeM Racing Mercedes-AMG GT3-asa szerezte meg. A volánnál Maro Engel, Mikael Grenier és Raffaele Marciello váltották egymást. Engel szenzációs, 2:00.8819-es  időt autózott, amivel új GT3-as körrekordot állított fel Bathurstban.

A 12 órás bathursti verseny hagyományosan vasárnap reggel, helyi idő szerint 5:45-kor kezdődik – így teljes sötétségben.

„A pálya nagyon ijesztő, nagyon technikás és nagyon gyors. A verseny hajnali 5 körül kezdődik, de nem értem, miért…” – jegyezte meg Rossi.

Itt lehet visszanézni a Bathursti 12 órás verseny kvalifikációját: