2024. április 19. 00:19
KezdőlapMoto2Somkiat Chantra: "Még az sem volt biztos, hogy tudok versenyezni"

Somkiat Chantra: „Még az sem volt biztos, hogy tudok versenyezni”

Somkiat Chantra letette névjegyét, indonéziai futamgyőzelmével beírta magát a motorsport történelemkönyvébe, hiszen thai versenyző ezelőtt még nem tudott diadalmaskodni világbajnoki sorozat megmérettetésén.

Egyáltalán nem tudom elhinni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy én lehetek az első thaiföldi versenyző, aki GP győzelmet aratott” – ezek voltak Somkiat Chantra első szavai a futam után, melyet a Speedweek.com idézett.

A negyedik rajtkockából induló Honda Team Asia pilóta, a 16 körös Moto2-es verseny első kanyarjában vette át a vezetést, és a célig nem is adta át azt másnak. Egy kör után az előnye már több, mint egy másodperc volt. Ezt követően a 23 éves versenyző egymás után hozta a leggyorsabb időket, és 3,2 másodperces előnnyel aratott rajt-cél győzelmet a világbajnokságot vezető Celestino Vietti (Mooney VR46 Racing Team) előtt. Ez volt az első győzelme thaiföldi versenyzőnek a motorkerékpár világbajnokságok történetében. Ratthapark Wilairot volt eddig legközelebb az elsőséghez, az ő legjobb eredménye egy negyedik helyezés volt 2010-ben Assenben.

Somkiat Chantra, Idemitsu Honda Team Asia
Fotó: MotoGP Media

Chantra számára nem indult szerencsésen a szezon Katarban. Kihagyta a versenyt, miután az időmérő edzés második szakaszában nyílt törést szenvedett a jobb keze kisujján. „A műtét után kétségeim voltak, hogy képes leszek-e Indonéziában versenyezni” – vallotta be Somkiat Chantra. „Fájdalmaim voltak egész hétvégén, de sikerült megtartanom a pozíciót.”

Csapattársa, Ai Ogura is erős versenyt futott, a japán versenyző a 21. helyről vágott neki a felzárkózásnak, és végül a hatodik helyen ért célba. „Nagy lépést tettünk előre a szombathoz képest” – jegyezte meg a 21 éves motoros.  „A pálya sokkal jobban tapadt, amitől erősebbnek éreztem magam. Jó verseny volt, amelyen sikerült megelőznöm néhány gyors versenyzőt.”

Ai Ogura, Idemitsu Honda Team Asia
Fotó: MotoGP Media

Hiroshi Aoyama csapatfőnök is elégedett volt versenyzői teljesítményével: „Micsoda verseny! Ogura fantasztikus tempót diktált. Nagyon lenyűgözött Chantra teljesítménye, különösen a sérülése után. Uralta a versenyt, és megérdemelten győzött.”