2024. március 29. 09:37
KezdőlapMoto2Austin - Arbolino megszerezte első futamgyőzelmét a Moto2-ben

Austin – Arbolino megszerezte első futamgyőzelmét a Moto2-ben

Sok izgalmat tartogatott a középső géposztály futama, amit rengeteg bukás tarkított. Az olasz Tony Arbolino megszerezte első futamgyőzelmét. A világbajnoki aspiránsok – Vietti és Canet – bukás miatt kiállni kényszerültek.

Kisebb meglepetésre a tegnapi napon a pole pozíciót Cameron Beaubier húzta be, az idei szezon kétszeres futamgyőztese, Celestino Vietti és Aron Canet előtt.

Szépen eljött a mezőny, bukás nem történt az első kanyarokban, bár a hátsó szekcióban volt némi adok-kapok, ami átrendezte a sorrendet. Beaubier kapta el legjobban a rajtot, de nem kellett sokat várni a tabellát vezető, Vietti előzésére.

Az első körben a 12-es kanyarban egy hatalmas bukás következett, öt versenyző részvételével: Aldeguer, Rodrigo, Chantra, Van Den Goorbegh, Lowes voltak érintettek az esetben, amit Chantra indított azzal, hogy kilőtte a versenygépet Lowes alól, majd a többiek dominó-effektusként követték őket. Szerencsére minden versenyző a saját lábán távozott a pályáról. Vietti ekkor már fél másodperccel vezette a versenyt. Az esetet a stewardok vizsgálják.

Aaron Canet ért fel Viettire a 2. körben és egy határozott manőverrel az élre állt. A 10. helyről induló Pedro Acosta ekkor már az ötödik helyen motorozott. Talán egy kicsit túl nagy tempóval zárkózott fel, besokkalt és eldobta versenygépét. Nem volt veszélytelen bukás, hiszen a fiatal spanyol átcsúszott a pályán, miközben a többiek érkeztek mögötte.

Corsi is elesett – az időmérőhöz hasonlóan – a versenyen, a 14-es kanyarban bukott a második körben.

Eközben az élről rajtoló Beaubier folyamatosan esett vissza a mezőnyben. Viettit sem kerülte el a bukás, a 6-os kanyarban dobta el motorját 14 körrel a vége előtt, nagy esélyt adva a mezőny tagjainak a felzárkózásra összesítettben. Idén először nem állhatott fel így a dobogóra. Egyébként Vietti számára nem ez az első bukás Austinban, hiszen a tavalyi futamon is elesett.

13 körrel a vége előtt már csak 20-an voltak versenyben a sorozatos bukások következtében.

Canet a verseny ezen szakaszában egy kényelmes 1 másodperces előnyt dolgozott ki Arbolinóval szemben, aki 12 körrel a vége előtt megkezdte a felzárkózást. A dobogósok sorrendje ekkor Canet, Arbolino, Dixon volt.

11 körrel a vége előtt érkezett a következő dráma, a versenyt vezető Canet is bukott, így Arbolino ölébe hullott a vezetés és első Moto2-es futamgyőzelme felé motorozott. Nagyon sok volt még vissza a versenyből és tekintve az első néhány kör eseményeit, nagyon koncentrálnia kellett. Mögötte Dixon és Ogura értek fel a dobogós helyekre.

8 körrel a leintés előtt Arbolino 1,3 másodperces előnyre tudott szerte tenni Dixonnal szemben, aki 1,2 másodperccel haladt a harmadik helyen motorozó Ogura előtt. Dixon tempója belassult, így 7 körrel a vége előtt a japán Ogura vette át a második helyet. Őket követte Schötter, Beaubier, majd a hosszú körös büntetését már letöltő Jorge Navarro (ezt az FP3-as sárga zászlós jelzés alatti bukása miatt kapta).

6 körrel a vége előtt Antonelli is kiállt a boxba, így a VR46-os csapat 0 ponttal zárta az amerikai versenyhétvégét.

5 körrel a vége előtt eldőlni látszottak a dobogós helyek, Arbolino már 3 másodperccel vezetett Ogura előtt, a harmadik pozícióban motorozó Dixon mögött 7,6 másodperccel volt lemaradva Schötter, akire megérkezett Beaubier, majd meg is előzte őt, így az amerikai hős visszakapaszkodott a negyedik helyre. Ekkor a 29 fős mezőnyből már csak 18-an voltak versenyben. Az utolsó pontszerző, a 15. helyen Romano Fenati körözött. Egyébként az olasz korábban két alkalommal is tudott győzni COTA-n, 2016-ban és 2017-ben a Moto3-as géposztályban tudott felállni a dobogó legfelső fokára.

Nem történt már változás a dobogósok tekintetében, Arbolino megszerezte élete első középső géposztálybeli futamgyőzelmét Ogura és Dixon előtt. Dixon első dobogós helyezését szerezte meg a Moto2-ben ezzel, Ogura pedig zsínórban másodszor végzett az első háromban. Végül a negyedik helyen Schötter tudott átmenni a célvonalon, miután Beaubier az utolsó kör 16-os kanyarjában bukott.

Izgalmas az idei évad a középső géposztályban is, hiszen 3 különböző győztest ünnepelhettünk a 4 nagydíjon: Vietti kétszer, Chantra és most Arbolino tudtak futamot nyerni a 2022-es szezonban.

A tabella első négy helyezettje az amerikai nagydíj után: Vietti 70, Ogura 56, Arbolino 54, Canet 49 ponttal állnak az első helyeken.

Austin – Moto2 futam végeredménye:

1 Tony ARBOLINO Elf Marc VDS KALEX
2 Ai OGURA Honda Team Asia KALEX 3.439
3 Jake DIXON GASGAS Aspar KALEX 4.787
4 Marcel SCHROTTER Liqui Moly Intact KALEX 14.529
5 Jorge NAVARRO Flexbox HP40 KALEX 16.347
6 Jeremy ALCOBA Liqui Moly Intact KALEX 17.388
7 Bo BENDSNEYDER Pertamina SAG KALEX 17.631
8 Joe ROBERTS Italtrans Racing KALEX 19.784
9 Augusto FERNANDEZ Red Bull KTM Ajo KALEX 24.595
10 Barry BALTUS RW Racing KALEX 30.291
11 Albert ARENAS GASGAS Aspar KALEX 33.475
12 Marcos RAMIREZ MV Agusta Forward MV AGUSTA 34.785
13 Manuel GONZALEZ Yamaha VR46 Master KALEX 34.988
14 Filip SALAC Gresini Racing KALEX 37.786
15 Romano FENATI Speed Up BOSCOSCURO 38.408
16 Lorenzo DALLA PORTA Italtrans Racing KALEX 1’19.999
17 Sean Dylan KELLY American Racing KALEX 1’24.437
Nem értek célba:
Cameron BEAUBIER American Racing KALEX 1 kör
Niccolò ANTONELLI Mooney VR46 KALEX 6 kör
Aron CANET Flexbox HP40 KALEX 11 kör
Celestino VIETTI Mooney VR46 KALEX 14 kör
Pedro ACOSTA Red Bull KTM Ajo KALEX 15 kör
Alessandro ZACCONE Gresini Racing KALEX 15 kör
Simone CORSI MV Agusta Forward MV AGUSTA 16 kör
Nem fejezték be az első kört:
Fermín ALDEGUER Speed Up BOSCOSCURO
Sam LOWES Marc VDS Racing KALEX
Somkiat CHANTRA Honda Team Asia KALEX
Van Der GOORBERGH RW Racing GP KALEX
Gabriel RODRIGO Pertamina SAG KALEX