2024. április 20. 05:53
KezdőlapMoto2Rory Skinner szabadkártyával a Moto2-ben

Rory Skinner szabadkártyával a Moto2-ben

Rory Skinner a Brit Superbike-ból a Moto2-es világbajnokságra vált a silverstone-i és a Red Bull Ring-i futamokra, melyeken szabadkártyás indulási lehetőséget kapott.

A fiatal skót négy dobogós helyezéssel a negyedik helyen áll a BSB tabellán az FS-3 Kawasaki csapat színeiben. Augusztusban két futam erejéig szabadkártyával csatlakozik az American Racing csapathoz Cameron Beaubier és Sean Dylan Kelly mellé.

Skinner futamgyőztes volt a Red Bull Rookies-ban, mielőtt 2018-ban megnyerte a brit tehetségkutatót, és 2020-ban brit Supersport-bajnoka lett.

Mit szól a lehetőséghez Skinner?

„Nagyon várom már, hogy Moto2-es versenygéppel indulhassak. Az, hogy a Brit Nagydíjon lehetek ott szabadkártyával, és itthon teljesíthetem az első Moto2-es futamomat, nagyon király lesz a hazai közönségem előtt.” – mondta Skinner, aki Sam Lowes és Jake Dixon mellett a harmadik brit versenyző lesz a Moto2-es rajtrácson.

„Szeretnék köszönetet mondani Darrennek és Nigelnek az FS-3-nál, valamint Johnnak és Eitannak, hogy mindezt lehetővé tették. Ez egy fantasztikus lehetőség számomra, és olyasmi, amit mindig is szerettem volna elérni. A GP-ben való versenyzés volt a célom, és mindig is ez szerettem volna, mióta gyerekként elkezdtem motorozni, szóval végre két szabadkártyás versenyen is részt vehetek – ez fantasztikus!”

A 20 éves versenyzőt az American Racing csapattulajdonosa, Eitan Butbul és versenyigazgatója, John Hopkins menedzseli, akik bíznak abban, hogy a szabadkártyák segítségével Skinner állandó ülést szerezhet a következő szezonra.

„John néhány hete üzent nekem, és megkérdezte, hogy szeretném-e, és én ráharaptam a lehetőségre!” – mondta Skinner. „Ő és Eitan mindig is tudták, hogy az a szándékom, hogy a GP-ben versenyezzek és ott legyek a paddockban, ott töltöttem az időm nagy részét a Red Bull Rookies-ban.

„A CEV-ben is versenyeztem már sok olyan sráccal, akik jelenleg ott vannak, szóval alig várom, hogy újra ismerős arcokkal küzdhessek. Nincs illúzióm arról, hogy ez egy hatalmas tanulási folyamat lesz, de várom a kihívást!”

Mi az American Racing vezetőségének álláspontja?

Eitan Butbul is elmondta gondolatait az indulással kapcsolatban: „2020 végén kezdtük el menedzselni Rory-t, és tavaly nem volt itt egyetlen hely sem elérhető, miközben nagyszerű lehetőség volt a BSB-ben folytatni az FS-3-mal. Kiváló csomagot adtak neki, amely lehetővé tette, hogy megmutassa, milyen tehetséges, így biztosak vagyunk benne, hogy a megfelelő lehetőséggel egy szezonon keresztül ugyanezt meg tudja tenni GP szinten is.

„Mindenki hallott már minket beszélni arról, hogy az amerikai versenyzőknek milyen nehézségekkel kell szembenézniük a MotoGP világbajnokság paddockjába való bejutás során. Ami a Moto2-be való közvetlen átugrást illeti, a brit versenyzőknek jelenleg hasonló problémával kell szembenézniük.

„Ráadásul ahhoz, hogy az amerikai és a brit versenyzőknek bármilyen reményük legyen a MotoGP-ben, nagy valószínűséggel először a Moto2-ben kell teljesíteniük. Általában a Moto2-ben a csapatok olyasvalakit keresnek, aki már a paddockban van. Ezért akartuk a saját csapatunkat és erőforrásainkat felhasználni arra, hogy idén két szabadkártyás szerepléssel esélyt adjunk neki, hogy megmutassa a világbajnoki mezőnyben, mire képes.

„Most már megfelelő korban van, elég tapasztalat és siker van mögötte ahhoz, hogy megtehesse az ugrást. Szóval nagyon izgatottan várjuk, hogy mire lesz képes, és mi, mint csapat, élvezzük a kihívást, hogy a világ egyik legkeményebb osztályában segíthetünk a versenyzőknek előrébb lépni a pályafutásukban.

„Hatalmas köszönetet szeretnénk mondani az FS-3 csapatnak, amiért lehetővé tették számára, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.”

Mit szól a szabadkártyás induláshoz jelenlegi munkaadója?

Nigel Snook, az FS-3 Racing Kawasaki csapatfőnöke így nyilatkozott: „Rory-t a Brit Talent Cupban eltöltött időszaka és a Brit Supersport Bajnokságban eltöltött domináns éve alatt ismertük meg, így mindig is tudtuk, hogy célja, hogy visszatérjen a MotoGP paddockjába, és szorosan együttműködtünk John Hopkins-al és az American Racinggel, hogy segítsük ennek megvalósulását.

„Rory sokakat lenyűgözött azzal, ahogyan a ZX-10RR-rel bánik. Rendszeresen dobogóra állt, és jelenleg a BSB bajnoki tabelláján a negyedik helyen van, néhány nagyon tapasztalt versenyzőt megelőzve.

„Az a tény, hogy Rory most az első GP-n való indulása küszöbén áll, jól mutatja a bajnokságunk és a csapatunk erejét. Minden jót kívánunk Rory-nak, és arra számítunk, hogy meglep néhány embert!”

A Brit Nagydíjra a nyári szünet után augusztus 5-7-én kerül sor, majd augusztus 19-21-én a Red Bull Ring következik.