2024. április 25. 12:35
KezdőlapMoto3Egy éve hunyt el Jason Dupasquier

Egy éve hunyt el Jason Dupasquier

Ha szemfülesek lehettünk, a mugellói hétvégén előkerült az a bizonyos JA50N zászló, mely minden rajongó szemébe könnyeket csal. Egy éve hunyt el a fiatal svájci, rá emlékezünk most.

Jason Dupasquier 2001. szeptember 7-én született Bulléban. Édesapja motokrosszversenyző volt, így a fiatal Jason is hamar beleszeretett a kétkerekű versenygépek világába. Tehetsége hamar a felszínre tört, többszörös bajnokká vált hazájában, Svájcban, majd a gyorsasági kategória felé vette az irányt.

2016-ban megnyerte ADAC NEC Moto3-bajnokságát, majd 2018-ban debütált a Red Bull Rookies Cup sorozatban, azonban egy sérülés miatt nem tudta teljesíteni a teljes idényt, combcsonttörést szenvedett.

A következő szezonban viszont rákapcsolt, legjobb eredménye egy negyedik hely volt, és kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően nyolcadikként zárt a tabellán.

2020-ban láthattuk először a gyorsasági motoros-világbajnokságon, ahol a KTM csapatot erősítette. Ebben a szezonban még nem szerzett pontot, viszont a 2021-es idényben 5 verseny alatt összesen 27 pontot gyűjtött.

A svájci pilóta a tavalyi mugellói hétvége időmérő edzésén szenvedett végzetes balesetet. Elcsúszott, majd a mögötte érkező Sasaki és Alcoba nem tudta kikerülni őt. Sérülései annyira súlyosak voltak, hogy a kórházba szállítást követő napon belehalt sérüléseibe. 19 éves volt.

50-es rajtszámát Sachsenringen vonultatták vissza.