2024. március 29. 10:44
KezdőlapMotoGPFrancesco Guidotti: „Nincs min változtatni”

Francesco Guidotti: „Nincs min változtatni”

A 2022-es szezont már a Red Bull KTM csapatnál kezdi a Pramac Ducatitól átigazoló Francesco Guidotti. Az olasz szakember a KTM csapatbemutatóját követő sajtótájékozatón beszélt az első benyomásokról és a céljairól.

Az olasz Francesco Guidotti az osztrák Mike Leitnert váltotta a Red Bull KTM MotoGP csapat élén, miután tíz évig szolgálta a Pramac Ducati alakulatot. Az ő esetében nem is átigazolásról, hanem inkább visszatérésről beszélhetünk: 2006 és 2009 között irányította az akkor csak a 125 és 250 köbcentis géposztályan érdekelt KTM Grand Prix csapatát.
Az osztrák márka csütörtökön tartotta a 2022-es MotoGP bemutatóját, amelyet egy sajtótájékoztató is követett. A svájci Speedweek szakportál jegyezte le a narancsra (vissza)váltó szakember gondolatait és válaszait.

„Nagyon kényelmesen érzem magam az új helyen. Nagyon kedvesen fogadtak, és sok olyan emberrel is találkoztam, akiket még a kétütemű érából ismerek. A csapat létesítményei elképesztőek, 15 éve még nem is léteztek. Alig várom, hogy megkezdhessem a munkát a versenypályán, ahol a valódi munka zajlik. Nagyon készülök a sepangi tesztre – bár nem lesz egyszerű, hiszen nemrég néhány kollégánk elkapta a koronavírust. Szóval már most bonyolultabb, mint vártam, de legalább erre is felkészülhetünk, és meg fogjuk tudni adni a 100%-ot a versenyzőinknek.”

Változtatott már bármin is az első hetekben a KTM-nél?

„Nem, nem, még nem. Egy remek csapatot vettem át, pár napot már eltöltöttünk együtt, amikor a motorokat készítették fel Mattighofenben. Hogy őszinte legyek, nem úgy érkeztem ide, hogy bármin is változtatni akarnék. Nem az én stílusom. Ők egy kiváló brigád, sok-sok eltökélt szakemberrel. Nincs min változtatni – de van, amit jobb koordinációval és kicsivel több szervezéssel még jobbá lehet tenni. Nagyszerű emberek vannak a megfelelő pozíciókban, csupán még jobban meg kell nyomnunk közösen a dolgokat a megfelelő irányba, és így bizonyosan jó eredményeket fogunk elérni.”

Csapatfőnökként szabad változtatásokat eszközölnie?

„Igen, de nem én vagyok a főnök, nem tehetek meg akármit, amit csak szeretnék. Először meg kell értenem, ha valamin változtatni kell. Ezt jeleznem kell Pitnek (Pit Beirer, a KTM Motorsport főnöke – szerk.), és együtt majd döntést hozunk. De ahogy mondtam, teljesen biztos vagyok afelől, hogy a megfelelő emberek vannak a megfelelő helyen. Csak egy kicsit több irányítás és műszaki támogatás kell a gyártól Fabianoéktól (Fabiano Sterlacchini, a KTM MotoGP Technológiai Részlegének vezetője – szerk.) De még egy napot sem töltöttem kint a pályán a jelenlegi csapatommal, így ezeket a kérdéseket most még nehéz megválaszolnom.
Lehet, hogy meg kell változtatnom a gondolkodásomat. A KTM-nek dolgozom, nem magamnak. A KTM célja a fontos, és a tudásommal és tapasztalatommal afelé a cél felé kell előrevinnem az egész csapatot.”

A Red Bull KTM új csapatfőnökeként milyen célt tart elérhetőnek?

„Véleményem szerint, ha az egyik versenyzőnk év végén az első ötben zár, akkor azzal már elmondhatjuk, hogy jó szezont zártunk. Persze lehet, hogy evés közben jön meg az étvágy, de most még maradjunk a földön. Mindig nézned kell a többieket, hogy ők hova fejlődtek. Ha nem változott náluk semmi, akkor is nehéz folyamatosan az élen lenni. Az utóbbi években sokkal szorosabb lett a mezőny, az időmérőn is, de főleg a versenyen. Ha egy futam első tíz helyezettje nyolc másodpercen belül ér célba, az mindent elmond.”

Fotó: KTM Media Library, Philip Platzer