2024. március 29. 03:32
KezdőlapMotoGPStoner: „Minél gyorsabb voltam, annál inkább meg akartam halni”

Stoner: „Minél gyorsabb voltam, annál inkább meg akartam halni”

A kétszeres MotoGP-világbajnok, Casey Stoner máig egészségügyi problémákkal küzd. Azonban, hogy ez mennyire volt súlyos pályafutása alatt, arról először beszélt.

Stoner meglepően korán, 27 évesen vonult vissza a versenyzéstől. Két világbajnoki címet szerzett a királykategóriában, 89 dobogós helyet, illetve 43-szor rajtolt az élről. 2018-ig aktív tesztversenyző volt, de ezzel a tevékenységével is felhagyott, jelenleg családjának él. Két gyönyörű kislány büszke édesapja.

A 36 éves ex-pilóta életét krónikus fáradtság szindróma árnyékolja be. Az említett jelenség a szorongásos megbetegedések egy fajtája, rendszerint depresszióra utaló tünetekkel jelentkezik. Először 2021-ben beszélt részletesebben betegségéről, amikor 3 év kihagyás után visszatért a paddock-ba. Betegségét aktív évei alatt nem diagnosztizálták, így nem lehetett tudni mi okozza az ausztrál versenyző fizikai gyengeségét, bizonytalanságát és egyéb tüneteit.

Stoner az alábbi gondolatokat fogalmazta meg betegségével kapcsolatban a Gypsy Tales nevű podcastben:
„Mentálisan fáradtam el és fizikai problémáim is voltak. Mikor versenyeztem azt gondoltam, hogy ez valami olyasmi, amire az emberek gondolnak – a stressz egy fajtája, mivel mindenkit ér stressz. Aztán egész gyorsan megkaptam a diagnózist. Egyszerűbb lett volna számomra, ha ezt aktív karrierem alatt tudom meg. Talán könnyebben tudtam volna kezelni a helyzetet. Az embereket rosszul érintette, hogy elzárkózom tőlük és a médiától is. Nem éreztem jól magam a tömegben, nem szerettem ezeket a dolgokat. A versenynapok voltak a legnehezebbek – kivéve talán az utolsó két szezonomat a MotoGP-ben. Minél jobban alakult egy versenyhétvége, minél gyorsabb tudtam lenni, annál inkább azt éreztem, hogy meghalok. Szó szerint összegömbölyödve feküdtem a lakóautóm padlóján egy csomóval a gyomromban. Szörnyen rosszul voltam. Nem akartam versenyezni, mert csak még rosszabbul éreztem magam tőle. Nyomást helyeztem ezzel az egész csapatra, és mindenkire, aki segíteni akart nekem. Ott voltam egy 70 emberből álló csapattal és én voltam az 1-es rajtszámú pilóta, akitől mindenki azt várta el, hogy minden versenyhétvégén nyerjen és ez óriási teher volt számomra. A karrierem végére vált világossá, hogy mivel is küzdök. Ekkor kitaláltam egy mantrát magamnak, ami az utolsó pár évben segítségemre volt: ’Csak azt tudod megtenni, amire képes vagy, és ennél többet nem tehetsz’.”

Fotó: MotoGP Media