2024. április 26. 11:13
KezdőlapMotoGPItt az új Aprilia RS-GP 2022! (Képek + videó)

Itt az új Aprilia RS-GP 2022! (Képek + videó)

Az Aprilia új csapattal és új motorral vág neki 2022-nek. A színvilág maradt továbbra is fekete-vörös, de a fekete hangsúlyosabb lett.

Utolsó előtti csapatként az Aprilia is bemutatta a 2022-es motorját. Nemcsak a motor lett új, hanem az alakulat is – eddig ugyanis a Gresini Racing versenyeztette a noalei márka RS-GP-jeit, de elváltak az útjaik: Gresiniék Ducatira váltottak, az Aprilia pedig egy új gyári csapatot alapított.
A bemutató a WithU Yamaha RNF-hez hasonló módon filharmonikus környezetben zajlott, a hangszereket azonban a motor alkatrészei szolgáltatták. Itt tekinthető meg a videó:

A versenyzők 2022-ben is a spanyol Aleix Espargaro és Maverick Vinales lesznek, a tesztpilóta pedig az olasz Lorenzo Savadori marad. Aleix Espargaro már hatodik évét kezdi meg az Aprilia színeiben, Maverick Vinales pedig tavaly szezon végén került az olasz alakulathoz, miután a kapcsolata viharos körülmények között, idő előtt véget ért a Yamahával.
Jelenleg az Aprilia az egyetlen gyártó a MotoGP mezőnyében, amely koncesszióval rendelkezik, ennek értelmében hat szabadkártyára jogosultak – a bejelentés szerint Lorenzo Savadori ötöt fel fog használni, és öt nagydíjon rajthoz fog állni. Nem közölték, hogy melyek lesznek azok, de az Olasz és a San Marino-i Nagydíj bizonyára közöttük lesz.

Aleix Espargaro: „Alig várom, hogy újra a csapatommal legyek. Már hat éve vagyok az Apriliánál. Nekem ők nemcsak szerelők, hanem a családom részei is, és ebből a szempontból a téli szünet nagyon hosszúnak tűnt. Elképesztően fel vagyok pörögve. Telnek az évek, de én éppúgy ki vagyok éhezve a sikerre, mint amikor még kezdő voltam, és fizikailag is teljesen fitt vagyok. Az első teszteken a sisakomra az Aprilia valamennyi géposztálybeli első dobogóját felfesttettem, beleértve azt is, amit együtt szereztünk Silverstone-ban. Úgy éreztem, ez megalapozza a szezonkezdés hangulatát. A cél egyértelműen az, hogy még több kép kerüljön ebbe a galériába.”

Maverick Vinales: „Az első pillanattól kezdve, ahogy idekerültem, rájöttem, hogy céllal lettem kiválasztva: hogy eljuttassam az Apriliát a modern MotoGP csúcsára. Mindannyian ezen dolgozunk. Én nem szeretnék tippelni vagy jósolni – inkább a feladatra fókuszálok, mivel az eredmények az elvégzett munka következményei. Már megismerhettük egymást, már teljesítettünk együtt több versenyt, kezdem megérteni, hogy pontosan mire van szükség. Ki kell használnunk ezt az előnyt, amennyire csak lehet. Nagyon elégedett vagyok azzal, amit a versenyrészleg a télen alkotott. Most már csak meg kell mutatunk a pályán, hogy hová fejlődtünk.”

Romano Albesiano, technikai igazgató: „A 2022-es RS-GP esetében a teljesítmény szempontjából kulcsfontosságú területekre koncentráltunk. Megújult a motorblokk, az aerodinamika folyamatosan fejlődik, de az elektronika és a váz is át lett alakítva azért, hogy tovább javuljon a fékezés, a kigyorsítás és a rajtolás. Ha a MotoGP kártyajáték, akkor meg vagyok győződve arról, hogy ütőképes lapjaink vannak.”

Massimo Rivola, vezérigazgató: „Véleményem szerint az RS-GP 2022 a legszebb motor az idei mezőnyben, és bízom benne, hogy a leggyorsabb is. Őszintén  hiszem, hogy remek munkát végeztünk, és hogy jó úton járunk.”

Fotó: Aprilia Racing