2024. március 28. 15:25
KezdőlapMotoGPQuartararo készen áll, Morbidelli még nem egészen

Quartararo készen áll, Morbidelli még nem egészen

A gyári Yamaha pilótái igen előkelő helyet szereztek meg a kombinált teszteredmények alapján. Quartararo második lett, míg Morbidelli ötödik.

Fabio Quartararo épp, hogy csak 14 ezreddel maradt el a mandalikai tesztsorozat győztesétől, Pol Espargarótól. A 22 éves pilóta úgy véli, többre is képes lenne, de már így is a határon megy.
„Délelőtt valóban gyors voltam, de nem igazán éreztem jól magam, és nem is voltam boldog.” – idézi a francia szavait a Speedweek.com – „Délután sikerült teljesítenünk egy jó etapot. Mindenekelőtt jobb érzésem volt, és ez fontosabb annál, mint hogy gyorsabb kört tudtam menni, mint korábban. Ennek örültem, de sajnos elértük a határt. A leggyorsabb köröm jobb volt, mint délelőtt, viszont egy kicsit többet vártam. Meglátjuk mi lesz, Katar egy másik történet. Ami engem illet, 100%-ig készen állok. Azt azonban nem tudom, miben tudnánk fejlődni, mert ha azt érzed, hogy a motor eleje egyfolytában mozog, a hátsó kerék meg a határon van, folyamatosan kipörög és a könyököddel súrolod az aszfaltot, akkor nehéz megállapítani, mi hiányzik még. Számomra is fontos, de elsősorban a csapat számára az, hogy találjunk még valamit, amivel nagyobb sebességet érhetünk el és kevésbé érzem magam a határon. Nagyon húznom kell a gázt ahhoz, hogy minden alkalommal ezt a pozíciót tudjam hozni a pályán, és ez meglehetősen nehéz.”

A francia egy versenyszimulációt is végrehajtott a vasárnapi teszten.
„A közepes hátsó gumi mellett döntöttünk, mert a puha keverék előreláthatólag nem lesz megfelelő a versenyhétvégére, de rettenetes versenyszimuláció volt. Még sosem éreztem ennyire rossznak a hátsó gumit. Röviddel ezután kijöttem használt puha abronccsal, és fél másodperccel jobb időt értem el. Az elért helyezésem miatt boldog vagyok, ahogy amiatt is, hogy délután futottam egy 10 körös etapot használt gumikon 1:31,6-os idővel, ami valóban jó. Úgy érzem, jó munkát végeztünk, jól alkalmazkodunk a motorhoz és erős a pozíciónk.”

Quartararo csapattársa, Franco Morbidelli szerint is jó az irány.

„Nagyon jó alapot találtunk Sepangban, és az elmúlt 3 nap ezt megerősítette, egyre jobbak vagyunk. A motor teljesen más, mint a 2019-es gép, amihez én hozzászoktam. Használt gumikon gyors tudtam lenni, de nem tudom, ez hogy nézne ki teljes versenytávon. Ami a sérülésemet illeti, csak sétálni tudtam, kocogni nem, viszont az egész teszt alatt be tudtam hajlítani. Fizikailag még nem vagyok teljesen jól. Jobb állapotban kell lennem a szezonkezdésig, amit el is fogok érni, ha újra otthon leszek.”

Fotó: MotoGP Media