2024. április 24. 08:20
KezdőlapMotoGPLogisztikai gondok: a történelem ismételheti önmagát?

Logisztikai gondok: a történelem ismételheti önmagát?

A múlt heti logisztikai prolémák után korántsem lehetünk nyugodtak a speedweek.com-n elhangzott információk miatt. Az oldal ugyanis azt tette közzé, hogy két teherszállító repülőgép is késik a Texas GP előtt Austinban. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban az edzés pénteken időben elkezdődhet.

A MotoGP teherszállítása Argentínából a texasi Austinba a múlt heti események után szintén nem tűnik kecsegtetőnek. A Tucumánból induló öt charter teherszállító repülőgép közül néhánynál nem várt fennakadások történtek. Az első repülő már leszállt az austini Bergstrom nemzetközi repülőtéren, és a teherszállító rakományok már a paddockban vannak. Az útvonal mindössze 20 percre van a repülőtértől.

A második gép késett, mert a rakományt vezető személyzet fő tagja pozitív COVID-19 tesztet produkált. Ennek következtében a rakodás a szokásosnál tovább tartott, amiért ez a gép a kedd reggel fél nyolc helyett csak este, helyi idő szerint fél hatkor száll le.

A harmadik charter, egy kisebb Boeing 777-es eddig nem késett, és a tervek szerint helyi idő szerint szerdán 17 órakor érkezett.

A negyedik gépet egy meghibásodás miatt azonban cserélni kellett. A cseregép eredetileg szerda délután szállt volna le Austinban. Ez a Boeing 747-es üzemanyag-utánpótlás nélkül is el tud repülni Texasba. Az érkezési időt ezért helyi idő szerint szerda délelőttre számították.

Mivel azonban néhány teherszállító dobozt az ötödik gépre kellett szétosztani, az ötödik és egyben utolsó géppel csak csütörtök reggel fél nyolc előtt érkezik meg Austinba néhány felszerelés. Míg legutóbb Argentínában a MotoGP, a Moto2 és a Moto3 szatellit csapatai voltak a leginkább érintettek, ezúttal a gyári csapatok vannak leginkább veszélyben: a Yamaha, a Ducati, a Honda, az Aprilia és a KTM várakozik a repülőgépek érkezésére, míg a VR46 Ducati, a Tech3 KTM és az RNF Yamaha csapatainak szintén adódhatnak problémái.

A következő csapatok érintettek:

  • Mooney VR46 MotoGP: 3 doboz hiányzik.
  • Monster Yamaha MotoGP: 9 doboz hiányzik
  • Ducati Lenovo: 3 doboz hiányzik
  • Repsol Honda: 6 doboz hiányzik
  • Tech3 KTM MotoGP: 4 doboz hiányzik
  • WithU RNF Yamaha: 4 doboz hiányzik
  • Aprilia Racing: 1 doboz hiányzik

A Termasból Austinba tartó járatok már 2016-ban is késtek. Santiago del Esteroban 2016-ban egy vihar miatt hétfőn egyetlen repülőgép sem tudott le- és felszállni. Így olyan MotoGP-versenyzők is, mint Cal Cruchlow, csak csütörtökön érkeztek meg Austinba. A szállítmányok egy része szintén aznap érkezett meg a paddockba.

Akkoriban az edzéseket időben meg tudták kezdeni, késésekre ezúttal sem kell számítani, feltéve, hogy nem történnek újabb incidensek. Tekintve, hogy az elmúlt hétvégén számos csapat 8 óra alatt rakta össze a felszerelését, a csütörtöki reggeli érkezés már „nem” is tűnik akkora kihívásnak, habár a szerelők valószínűleg máshogy nyilatkoznának erre a kérdésre…