2024. március 28. 19:13
KezdőlapMotoGPMarini: Valentino sok mindent lát

Marini: Valentino sok mindent lát

Valentino Rossi jelenléte a paddockban jótékony hatással volt versenyzőire, hiszen Marco Bezzecchi a 6., míg féltestvére Luca Marini 8. helyet szerezte meg az időmérő edzésen. Tekintve, hogy Marini a Q1-ből verekedte be magát a kvalifikáció második szakaszába, ez mindenképpen nagyszerű eredmény a VR46 Mooney versenyzőitől.

Különösen Luca Marini örült jelenlétének a garázsban. Rögös úton jutott el az időmérés második szakaszáig, de bátor húzásával sikerült neki és végül a 8. rajtkockából várhatja a vasárnapi versenyt Portimaóban.

„A rajtpozíció jó, szóval elégedett vagyok. A Q1-el is elégedett vagyok, mert nagyon trükkös és nagyon nehéz volt”.

A VR46 Ducati versenyzője korán slick gumikon gurult ki a száradó pályára, több versenytársával ellentétben neki sikerült a motorján maradnia, és a végén ez a döntés meghálálta önmagát. „Jó döntés volt már az elején slickeket feltenni. Az első két kör nehéz volt, mert az abroncsok még hidegek voltak. Körről körre fel kell őket melegíteni. Csak vártam az utolsó körre, ahol megpróbáltam nyomni és a legjobb köridőmet teljesíteni.”

„A Q2-ben minden jobb volt, és egyértelműen könnyebb is. Jobb körre számítottam, de végül is a rajtpozíció nagyon jó”

Hogy mennyire hasznos növendékei számára Valentino jelenléte a paddockban? A pálya mellett figyelte őket, és sok időt töltött a csapat boxában is. „Vale sokat segített nekem. Nemcsak a versenyzés iránti óriási szenvedélye fontos, hanem olyan szeme is van, mint senki másnak” – mondta el Marini. „A tavalyi évig ő maga is MotoGP-ben versenyzett és előtte egész életében. És hát elég jó is volt benne. Tényleg sok mindent lát. Figyel minket, és pontosan érti, mit érzünk vezetés közben.”

Arról is beszélt Marini, hogy mi várható a száraz körülmények között zajló versenyen:

„A bemelegítés lesz a kulcsa annak, hogy mindenki jól felkészüljön a versenyre”

Vajon elég lesz a 20 perces bemelegítő edzés a megfelelő abroncsok és beállítások megtalálására?

 „Ha jó a hőmérséklet, akkor ez elég” – mondta az olasz. „Ami a gumiválasztást illeti, szerintem mindenki a közepes keveréket fogja választani, elöl és hátul is. A hőmérséklet nem elég magas ahhoz, hogy a kemény hátsó gumit válasszuk. Tavaly a kemény volt jó, de most nincs kopás a pályán, így a közepes egy kicsit több tapadással a legjobb választás lehet mindenki számára. Fontos, hogy jól összehangoljuk az elektronikát. Ez manapság nagyon fontos a MotoGP-ben. A beállításokról és a jó érzésről szól minden a motoron. Jelenleg hiányzik valami a fékezésnél a kanyarba való bemenetkor, de vasárnap reggel kipróbálunk valamit.”