2024. április 20. 13:40
KezdőlapMotoGP5 éve hunyt el Nicky Hayden

5 éve hunyt el Nicky Hayden

Ma 5 éve hunyta le örökre a szemét a 2006-os idény MotoGP-világbajnoka, Nicky Hayden. Rá emlékezünk most.

A 35 éves amerikai pilóta a Marco Simoncelli nevét viselő misanói pályától mindössze 100 méterre, a Via Raffaelli és a Via Tavoleto kereszteződésében szenvedett szörnyű közúti balesetet, amikor az említett kerékpárúton tekert, és egy fekete Peugeot 206 Coupé elütötte.

Hayden nekicsapódott a szélvédőnek, majd az aszfaltra zuhant. Súlyos sérülésekkel szállították először a riminibeli kórházba, majd mentőhelikopterrel a neurológiai klinikára Cesenába, ahol az orvosok megkezdték a harcot a fiatal versenyző életéért.

Kezdettől fogva kritikus volt az amerikai állapota. Csípő- és combcsonttörést szenvedett, illetve súlyos fejsérüléseket, melyek agykárosodást okozhattak. Kómába esett, a cesenai kórház orvosai nem merték megműteni, azonnal rettentően borúlátóan nyilatkoztak az állapotával kapcsolatban.

2017. május 22-én, 5 nappal a balesetet követően, a család beleegyezésével lekapcsolták az őt életben tartó eszközökről.

Az egyetlen pilóta volt, aki képes volt megtörni  Valentino Rossi sikersorozatát a 2000-res években, pedig nem a megszokott módon érkezett a királykategóriába, hiszen sem 125-ös, sem 250-es futamot nem teljesített. 2003 és 2008 között a Repsol Honda csapatánál versenyzett, itt szerezte világbajnoki címét is 2006-ban. 2009-ben a Ducatihoz igazolt, ahol 5 évet töltött, majd Jorge Martínez csapatát erősítette 2015-ig.

12 éves MotoGP pályafutása során 218 futamon vett részt, 28 dobogós helyezést és 3 győzelmet zsebelt be: ebből egyet Assenben, és kettőt hazai közönség előtt Laguna Secában. 5 alkalommal indult pole pozícióból, és 7 leggyorsabb versenykör fűződik a nevéhez.

2016-ban elhagyta a MotoGP-világát és a Superbike-világbajnokságba igazolt. Összesen 38 futamon indult és 288 pontot sikerült összegyűjtenie.

Ő szeretett volna lenni az első versenyző, aki nemcsak az amerikai bajnokságban, a MotoGP-ben, hanem a Superbike- vb-n is világbajnok lesz. Azonban a sors közbeszólt.

Július 30-án lenne 41 éves.

Nyugodjon békében!