2024. március 29. 07:14
KezdőlapMotoGPHolland TT: Bagnaia nyert, Quartararo kétszer is bukott

Holland TT: Bagnaia nyert, Quartararo kétszer is bukott

A múlt héthez hasonlóan ezúttal is Francesco Bagnaia kezdhette az élről a futamot. Ezúttal nyerni is tudott, de a főszereplő – abszolút negatív értelemben – Fabio Quartararo volt.

Francesco Bagnaia a holland TT-n folytatta kiváló időmérős teljesítményét. A gyári ducati versenyzője 2022-ben már negyedszer kvalifikálta magát a pole-pozícióba. A nagyobb baj Bagnaia esetében a szezon során a versenyteljesítménnyel volt, az olasz ugyanis csak kétszer tudott célba is elsőként érni.

Bagnaia mellett az első sorban ott volt még a vb-éllovas és címvédő Fabio Quartaro, valamint a Pramac Ducati rendkívül hektikus teljesítményt nyújtó spanyolja, Jorge Martín. Aleix Espargaró csak mögülük várhatta a rajtot.

A piros lámpák kialvása után Bagnaia meg tudta tartani az első helyét, mögötte viszont megindult rögtön az első métereken a helyezkedés. Eleite úgy nézett ki, Quartararo is marad a pozíciójában, végül viszont Aleix Espargaró tűnt fel a második helyen. Jorge Martín volt néhány pillanatig második is, de ő végül elkezdett visszafelé csúszni.

Bagnaia-Espargaró-Quartararo sorrendben az első köröket követően az első hármas el tudott lépni a mezőnytől. Mögöttük Marco Bezzecchi megelőzte Martínt és feljött negyediknek.

Az ötödik körben jött a dráma, amikor Quartararo bepróbálkozott egy nagyon messziről bevetődő előzési manőverrel az ötös kanyarban Espargaró mellett. Erre ő maga is ráfizetett és elcsúszott, de Espargaró is kibillent, neki a sóderben kellett visszaevickélnie a pályára. Végül ki egyikőjük sem esett, de a spanyol a 15., Quartararo az utolsó helyre esett vissza.

Újabbat bukik a vb-éllovas

10 körrel a vége előtt úgy nézett ki, hogy Fabio Quartararo kiesik a versenyből. A yamahás ki is jött a bokszba, de végül csapata instrukciói nyomán visszatért.

Sokáig ezután már nem tartott a francia versenye, ugyanis pont féltávnál pontosan ugyanaz az ötös kanyar tréfálta meg őt még egyszer, ahol Espargarót is majdnem megtorpedózta. Ezúttal azonban egy highside lett a vége, ami jóval látványosabb bukásba torkollott.

Quartararo tehát elszállt, eközben pedig Espargaró folyamatosan zárkózott fel. Az Aprilia vb-aspiránsa 10 körrel a leintés előtt már nyolcadik volt, és még voltak előtte látótávolságon belül riválisok. Jól ment Espargaró csapattársa, Maverick Viñales is, aki kilenc körrel a vége előtt feljött dobogós pozícióba.

Az élen Francesco Bagnaia komoly előnyben volt Marco Bezzecchihez képest, akit szintén nem fenyegettek a mögötte jövők. Csata még a dobogóért alakult ki az utolsó három körre Viñales és Miller között. Mögöttük Binder és Martín érkezett, Martín mögött pedig Espargaró tűnt már fel, teljesen eltüntetve lemaradását.

Miller az utolsó körben megpróbálkozott az előzéssel, de a célegyenes előtti sikert elmérte, ezzel pedig nem hogy dobogós pozícióba nem jött fel, még a negyedik helyért is védekeznie kellett. Így Maverick Viñales első apriliás dobogóját ünnepelhette a futamgyőztes Bagnaia és a meglepetés-dobogós Bezzecchi mögött.

Az utolsó méterek nagyon erősen Espargaró kezére játszottak – Miller és Binder összeértek, így pedig az apriliás mindkettejüket meg tudta előzni. Végül a vb-aspiránst negyedikként intették le, ezzel jelentős felzárkózást mutatott be nem csak a futamon, hanem a tabellán is.

A Holland TT végeredménye

# Versenyző Csapat Motor Idő/Kül.
1 Francesco Bagnaia Ducati Lenovo DUCATI 40’25.205
2 Marco Bezzecchi Mooney VR46 DUCATI +0.444
3 Maverick Viñales Aprilia Racing APRILIA +1.209
4 Aleix Espargaró Aprilia Racing APRILIA +2.585
5 Brad Binder Red Bull KTM +2.721
6 Jack Miller Ducati Lenovo DUCATI +3.045
7 Jorge Martín Prima Pramac DUCATI +4.340
8 Joan Mir Suzuki SUZUKI +8.185
9 Miguel Oliveira Red Bull KTM +8.325
10 Álex Rins Suzuki SUZUKI +8.596
11 Enea Bastianini Gresini Racing DUCATI +9.783
12 Takaaki Nakagami LCR HONDA +10.617
13 Johann Zarco Prima Pramac DUCATI +14.405
14 Fabio Di Giannantonio Gresini Racing DUCATI +17.681
15 Álex Márquez LCR HONDA +25.866
16 Andrea Dovizioso WithU RNF YAMAHA +29.711
17 Luca Marini Mooney VR46 DUCATI +30.296
18 Stefan Bradl Repsol HONDA +32.225
19 Remy Gardner Tech3 KTM +34.947
20 Lorenzo Savadori Aprilia Racing APRILIA +35.798

Nem értek célba

Raúl Fernández Tech3 KTM +8 kör
Fabio Quartararo Monster Energy YAMAHA +15 kör
Darryn Binder WithU RNF YAMAHA +18 kör
Franco Morbidelli Monster Energy YAMAHA +18 kör