2022. december 09. 23:53
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMoto2KymiRing: A tulajdonosok jelenleg fizetésképtelenek

KymiRing: A tulajdonosok jelenleg fizetésképtelenek

- Hirdetés -

A KymiRing tulajdonosai három éven keresztül kénytelenek voltak lemondani a Finn Nagydíjat. Mára világossá vált: az ok a fizetésképtelenség.

Az utóbbi 3 évben a KymiRing üzemeltetőinek le kellett mondaniuk a Finn GP-t. Minden alkalommal pénzhiányról volt szó. Az újra és újra leálló építkezések késleltették a projektet. Két hónappal a 2022. július 10-ei nagydíj előtt sem aszfaltozták le a paddockot, a bekötőutakat és a mentősávot. Ennek következtében a  Dorna, a FIM és az IRTA közös megegyezéssel lemondta a finn futamot.

Amennyiben szeptember 20-ig minden szükséges építési munkálatot be tudnak fejezni, a KymiRing bekerülhet a 2023-as naptárba. Sajnálatos módon ez nem fog megtörténni, mivel a tulajdonosok fizetésképtelenséggel küzdenek. Ezzel a Forma-1-es remények is szertefoszlottak, hiszen a finnek is hazai versenyről álmodoztak Valtteri Bottasszal.

- Hirdetés -

Most úgy tűnik, hogy a Helsinkitől 110 km-re fekvő, Iitti közelében épült 4,6 km-es pálya valószínűleg soha nem ad otthont világbajnoki futamnak. A jövő augusztusi motokrossz futam is a csőd áldozatává válik.

- Hirdetés -

2019 augusztusában MotoGP-tesztet tartottak a helyszínen.

A skandináv pályán az üzemeltetők már 2018-ban is szívesen rendeztek volna MotoGP-futamot, de jelen körülmények között ez a törekvés egy ideig még nem lesz megvalósítható.

Az Iltalehti című napilap most arról számolt be honlapján, hogy a Maanrakennus Pekka Rautiainen Ky és a Macra Oy építőipari cégek csődeljárási kérelmet nyújtottak be a KymiRing ellen a Päijät-Häme kerületi bíróságon.

A beadvány szerint a hitelezők mintegy 370 000 euró és 264 000 euró összegű követelést jelentettek be a KymiRinggel szemben. A két hitelező június 13-án kelt fizetési felszólításban tette esedékessé követelését. A KymiRing tulajdonosai azonban képtelenek voltak kifizetni a tartozást.

Riku Rönnholm, a KymiRing vezérigazgatója ma azt mondta, hogy még nem kapta meg a kérelmet. Ennek megfelelően Rönnholm nem kívánt további nyilatkozatokat tenni. Időközben a finn rádió is beszámolt a versenypálya csődjéről.

A KymiRing projekt tehát mintegy 30 millió euróba került az építési költségeket illetően, az üzemeltetők 6,5 millió eurós támogatást kaptak az állami kasszából, de minden elveszett.

Az elmaradt MotoGP-verseny okán a KymiRing vezetői mintegy 500 000 eurót kaptak egy Lahti Events Oy nevű cégtől is, amely 100 százalékban Lahti város tulajdonában van. Emiatt az üzlet miatt mélyen a mínuszokba csúszott.

Azt még nem tudni, hogy az elmaradt finn futamra hány jegyet adtak el, és hogy azok, akik részt szerettek volna venni a versenyen, visszakapják-e a pénzüket. A legdrágább háromnapos jegy egyébként 379 euróba került.

Ez a kudarc azt jelenti, hogy 2023-ban ismét csak 20 nagydíjat rendeznek, Finnország ismét elmarad – más komoly jelölt pedig jelenleg nincs.

 

- Hirdetés -