2023. február 04. 13:57
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPEzpeleta: Nem fogunk változtatni a motorokon, hogy több legyen az előzés

Ezpeleta: Nem fogunk változtatni a motorokon, hogy több legyen az előzés

A 2022-es MotoGP világbajnokság első felében a versenyzők, a megfigyelők és a szurkolók többször beszéltek az aerodinamikáról és az előzéseket megnehezítő eszközökről. A Dorna vezetője, Carmelo Ezpeleta nem látja szükségét semmilyen intézkedésnek.

Nem utolsósorban a versenyzők vetették fel a kérdést, hogy a MotoGP világbajnokság nem halad-e rossz irányba a sok technikai és aerodinamikai újítással. Nem más, mint a nyolcszoros világbajnok Marc Márquez mondta: “Ma a MotoGP-ben a motorok annyira kiegyensúlyozottak, hogy nagyon agresszív manőverbe kell kezdened, ha meg akarsz előzni egy ellenfelet – igazán agresszívba. Mert a holeshot-rendszerekkel (összeültető – a szerk), a többi eszközzel és az aerodinamikával az előzés nagyon nehézzé vált.”

Ez nem támogatja a látványosságot a szurkolók számára, mondta el a Repsol Honda versenyzője: “Folyamatosan jobb köridőket produkálunk, de nem tudom, hogy a nézőknek tetszik-e ez az út. Nem veszik észre, hogy fél másodperccel gyorsabban vagy lassabban megyünk. Ők előzési manővereket akarnak látni.” A probléma: “Ha az elől haladó pilóta nem hibázik, alig van esélyed előzni.”

Az “AS” spanyol kollégái a Dorna vezérigazgatójához, Carmelo Ezpeleta-hoz fordultak az állítólagos előzési problémával kapcsolatban. “Nem unatkozom” – maradt nagyon nyugodt a MotoGP főnöke. “A sport az sport, és a körülmények, az emberek és a nyomás miatt egyes versenyek szórakoztatóak, mások pedig nem. Azt kell elérni, hogy nagyon kiegyensúlyozottak legyenek, és hogy a legjobb nyerjen. Vicces, mert vannak emberek, akik panaszkodnak, hogy nem mindig egy versenyző nyer, mások pedig arra, hogy mindig ugyanaz a versenyző nyer. Ez nem számít. Semmit sem tehetünk ellene.”

A túl sok aerodinamikai elemről és a különböző eszközökről beszélve Ezpeleta a 2026 végéig meghatározott technikai szabályokra mutat rá. “Nem tudom, hogy megnehezítik-e az előzéseket, vagy sem, de most ez a helyzet. Ezek olyan technikai előírások, amelyeket a gyártók jóváhagytak erre az öt évre, és ennyi. Csak akkor lehet őket megváltoztatni, ha az összes gyártó beleegyezik.”

Ennek megfelelően a MotoGP versenyzőinek beszélniük kell a munkaadójukkal, ha előzési problémát látnak, jelezte Ezpeleta. A Dorna vezérigazgatója nem lát okot az aggodalomra. A felvetések az idei szezonban sokasodtak meg leginkább. “Tavaly is ugyanezek a szabályok voltak” tette hozzá.

A Dorna részéről stabil helyzetet teremtettek a világbajnokságban, “ahol sok gyártó nyer, és mindenki versenyképes, egy olyan szabályrendszerrel, amit velük egyetértésben hoztunk létre” – erősítette meg Ezpeleta. Tehát ő nem lát problémát. “Nem. Amit most csinálunk, az a 2027-es szabálykönyv előkészítése.”

Többek között azon gondolkodnak, hogyan lehetne a jövőben csökkenteni a maximális sebességeket – különösen a kanyarokban, árulta el Ezpeleta.

A szárnyakkal kapcsolatban a Dorna vezérigazgatója azt mondta: “Az országúti motorokon is vannak szárnyak, be kellene tiltani őket a versenymotorokon?”

Még akkor sem, ha a szárnyak által okozott turbulencia megnehezíti az előzéseket? – kérdezték tőle. “Nagyon is vannak előzési manőverek – kontrázott Ezpeleta. “Lehet, hogy kevesebb van belőlük, de vannak. Ez nem egy cirkusz. Azt tesszük, amit a mi szempontunkból és a gyártókkal egyeztetve kell tennünk. Lesznek olyan gyártók, akik nem támogatják a szárnyakat. Szóval legközelebb majd meglátjuk, hogyan csináljuk, de erre az időszakra olyan szabályokat fogadtak el, amelyekkel mindenki egyetértett. Nem fogunk változtatni a motorokon, hogy több legyen az előzés” – zárta mondandóját Ezpeleta.