péntek, augusztus 12, 2022
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
EWC - 🇯🇵 Suzuka 8h
🇬🇧 Brit Superbike - Thruxton 1
KezdőlapMotoGPSoha nem felejti a Rossi elleni csatákat James Toseland

Soha nem felejti a Rossi elleni csatákat James Toseland

Valamilyen emléke mindenkinek van azzal kapcsolatban, milyen volt Valentino Rossi ellen versenyezni. James Toseland sem kivétel ez alól.

- Hirdetés -

James Toseland nemrég arról beszélt, hogy milyen kihívások várnak kései utódjára, a Superbike-világbajnokként a MotoGP-be vágyó török címvédőre, Toprak Razgatlıoğlura. Az angol egyrészt ezt fejtette ki részletesebben, másrészt felidézte legkedvesebb pillanatait a maga kategóriaváltásával kapcsolatban. Benne természetesen egy Rossi-sztorival is.

Razgatlıoğlu váltása

Gátló tényező lehet a török kora Toseland szerint. “Hány éves is Toprak, 26?” – kezd bele a crash.net kérdésére. “Egy MotoGP-csapatmenedzser fejével gondolkozva a beszokásra rámegy nagyjából egy év. Az már 27. Majdnem 30. Ilyen esetben valószínűleg inkább választanak egy 22 évest, akinek vígan lehet adni két évet. Mire ez a 22 éves igazán formába lendül, még mindig csak 24.

- Hirdetés -

Razgatlıoğlu pedig eleve később kezdi azt, amit Toseland felvázolt. “Nem vagyok biztos abban, hogy a csapatok és a szponzorok számára vonzó egy olyan versenyző, aki már egy kicsit idős ehhez.

A másik tényező a pályák nem-ismerete. “Nagyon nagy szelete ennek az egésznek, hogy nem rendelkezik pályaismerettel. Legalább hat-hét olyan pálya lenne, ahol korábban soha nem járt.

Rossi, a korszakos zseni

Bár úgy néz ki, jelenleg nincs a MotoGP mezőnyében egy vagy két kiemelkedően nagy sztár, a mezőny rendkívül erős. Toseland számára viszont ott volt a karrierje csúcsán járó Valentino Rossi. Az angol pedig olyat tapasztalt a Doktortól, amitől leesett az álla.

Én ugye elsőkézből tudom, milyen ez” – mondja Toseland. “Versenyeztem Valentino ellen Phillip Islanden és Sepangban is. Úristen! Soha nem fogom elfelejteni azt, ahogy vele versenyezhettem. Ahogy azt sem, hogy a csatánk után három kör alatt úgy eltűnt, hogy soha többet nem is láttam… Nagyon nehéz ezekhez a srácokhoz közel kerülni olyan pályákon, ahol soha nem jártál azelőtt. Nem számoltam össze, Toprak hány pályát nem ismer, de szerintem legalább hat-hét olyan van, ahol sehol azelőtt nem járt.

A többi tényező még csak nem is annyira nehezen megugorható. “Minden valamirevaló versenyző hamar kiismeri a gumik működését. Nincs ezzel akkora megoldandó feladat, mint régebben. Nagyobb kérdés viszont, hogy merre kell kanyarodni. Főleg úgy, hogy a MotoGP-s srácok minden egyes fűszálat ismernek az adott pályán.

A pályaismeret Toseland szerint akár számosítható is. “Egyetlen nap után fel lehet zárkózni mondjuk 1,1 másodpercre. Ezzel régen a középmezőnyben lettél volna, most tökutolsó vagy. Egy Superbike-világbajnok viszont nem lehet utolsó a MotoGP-ben. Ezt egyszerűen nem teheted meg vele.

Sourcecrash.net
Varga Ákos
Varga Ákoshttps://p1race.hu
Valentino Rossin nőttem fel, és szerintem ő marad "A" kedvenc versenyzőm. De a MotoGP sem csak és kizárólag ő, hát még az egyetemes motorversenyzés világa! Gyárilag, az egyik végzettségem szerint olasz-spanyol szakos tanár vagyok, így be is tudjátok viszonylag könnyen lőni, merrefelé irányul alapvetően az érdeklődésem... :)