2024. április 20. 09:23
KezdőlapMotoGPSoha nem felejti a Rossi elleni csatákat James Toseland

Soha nem felejti a Rossi elleni csatákat James Toseland

Valamilyen emléke mindenkinek van azzal kapcsolatban, milyen volt Valentino Rossi ellen versenyezni. James Toseland sem kivétel ez alól.

James Toseland nemrég arról beszélt, hogy milyen kihívások várnak kései utódjára, a Superbike-világbajnokként a MotoGP-be vágyó török címvédőre, Toprak Razgatlıoğlura. Az angol egyrészt ezt fejtette ki részletesebben, másrészt felidézte legkedvesebb pillanatait a maga kategóriaváltásával kapcsolatban. Benne természetesen egy Rossi-sztorival is.

Razgatlıoğlu váltása

Gátló tényező lehet a török kora Toseland szerint. „Hány éves is Toprak, 26?” – kezd bele a crash.net kérdésére. „Egy MotoGP-csapatmenedzser fejével gondolkozva a beszokásra rámegy nagyjából egy év. Az már 27. Majdnem 30. Ilyen esetben valószínűleg inkább választanak egy 22 évest, akinek vígan lehet adni két évet. Mire ez a 22 éves igazán formába lendül, még mindig csak 24.

Razgatlıoğlu pedig eleve később kezdi azt, amit Toseland felvázolt. „Nem vagyok biztos abban, hogy a csapatok és a szponzorok számára vonzó egy olyan versenyző, aki már egy kicsit idős ehhez.

A másik tényező a pályák nem-ismerete. „Nagyon nagy szelete ennek az egésznek, hogy nem rendelkezik pályaismerettel. Legalább hat-hét olyan pálya lenne, ahol korábban soha nem járt.

Rossi, a korszakos zseni

Bár úgy néz ki, jelenleg nincs a MotoGP mezőnyében egy vagy két kiemelkedően nagy sztár, a mezőny rendkívül erős. Toseland számára viszont ott volt a karrierje csúcsán járó Valentino Rossi. Az angol pedig olyat tapasztalt a Doktortól, amitől leesett az álla.

Én ugye elsőkézből tudom, milyen ez” – mondja Toseland. „Versenyeztem Valentino ellen Phillip Islanden és Sepangban is. Úristen! Soha nem fogom elfelejteni azt, ahogy vele versenyezhettem. Ahogy azt sem, hogy a csatánk után három kör alatt úgy eltűnt, hogy soha többet nem is láttam… Nagyon nehéz ezekhez a srácokhoz közel kerülni olyan pályákon, ahol soha nem jártál azelőtt. Nem számoltam össze, Toprak hány pályát nem ismer, de szerintem legalább hat-hét olyan van, ahol sehol azelőtt nem járt.

A többi tényező még csak nem is annyira nehezen megugorható. „Minden valamirevaló versenyző hamar kiismeri a gumik működését. Nincs ezzel akkora megoldandó feladat, mint régebben. Nagyobb kérdés viszont, hogy merre kell kanyarodni. Főleg úgy, hogy a MotoGP-s srácok minden egyes fűszálat ismernek az adott pályán.

A pályaismeret Toseland szerint akár számosítható is. „Egyetlen nap után fel lehet zárkózni mondjuk 1,1 másodpercre. Ezzel régen a középmezőnyben lettél volna, most tökutolsó vagy. Egy Superbike-világbajnok viszont nem lehet utolsó a MotoGP-ben. Ezt egyszerűen nem teheted meg vele.

Forráscrash.net