2024. március 29. 09:14
KezdőlapMotoGPLorenzo: A rivalizálások mindig adtak egy kis extrát

Lorenzo: A rivalizálások mindig adtak egy kis extrát

Bár a MotoGP-ben a versenyek most is szorosak, sokan úgy érzik, hogy a múlt intenzív rivalizálása és nagy egyéniségei hiányoznak. Lorenzo is így látja.

Az ötszörös világbajnok Jorge Lorenzo, aki számos heves pályán belüli és kívüli csatározás középpontjában állt Valentino Rossival, úgy véli, az idők egyértelműen megváltoztak.

„Manapság minden versenyző barátnak tűnik” mondta Lorenzo a Cycle Worldnek adott interjújában.

„Quartararo nem beszél úgy Bagnaia-val, ahogy én beszéltem Rossival. Pecco nem beszél Jorge Martínnal, ahogy Rossi beszélt Stonerrel. Manapság mindannyian jó kapcsolatot ápolnak.”

Hozzátéve, hogy „az Instagram és a több like-ért folytatott hajsza” is szerepet játszhat a jelenlegi szívélyes kapcsolatokban, és hogy „bizonyos szempontból ez jót tesz a sportnak”, a spanyol úgy érzi, hogy a rivalizálás a motorsportban mindig is hozzáadott egy kis extrát az érdeklődéshez.

„Nagyon nagy tiszteletet érzek minden versenyző iránt, de a kíméletlen csaták mindig is feltüzelték [a szurkolókat]” – mondta Lorenzo. „Gondolok a Gibernau ádáz csatájára Valentinóval szemben 2005-ben Jerezben, a Rossi és Stoner vagy Rossi és Biaggi közötti harcokra. Ez a rivalizálás benne volt a levegőben.

„Ugyanez a helyzet a Forma-1-ben, ahol Lewis Hamilton és Max Verstappen, vagy Verstappen és Leclerc rivalizálása kézzelfogható.”

Lorenzo rögtön belevetette magát a MotoGP egyik legnagyobb rivalizálásába, amikor 2008-ban Rossi gyári Yamaha-csapattársaként csatlakozott a királykategóriához, és szó szerint egy fal állt közéjük.

„Nehéz volt. Az erős személyiségem nélkül valószínűleg pszichésen legyőztek volna, mert Valentinoé volt az összes figyelem. Mindenki szerette őt, és ettől nagyon kicsinek érezted magad” – mondta Lorenzo.

„De elszánt voltam, és amint letettem a szemellenzőt, az egyetlen célom az volt, hogy húzzam a gázt és nyerjek. Rossi legyőzése ugyanazzal a motorral rengeteg elégedettséget és népszerűséget adott nekem”.”

„Abban az évben [2015-ben] könnyedén megnyertem volna a címet, mert én voltam a leggyorsabb, de a verseny napján mindig történt valami” – mondta Lorenzo. „Mint például a probléma a napellenzővel, az eső vasárnap, miután Silverstone-ban egy erős hétvégét teljesítettem szárazon. Szóval a gyorsaság ellenére kemény szezon volt.

„Sok tényező közrejátszott, de a Rossi-Márquez történet szempontjából az Argentin GP volt a döntő. Valentino volt a felelős Márquez bukásáért, de a verseny után nem kért bocsánatot. Marcnak ez nem tetszett. Szerintem Rossi bocsánatkérése megváltoztatta volna a dolgok menetét.”

„Marquez nem akarta, hogy megnyerjem a bajnoki címet, nem voltunk barátok.”