2024. április 25. 09:57
KezdőlapMotoGP2024-től India is szerepelhet a MotoGP naptárjában

2024-től India is szerepelhet a MotoGP naptárjában

A Buddh International Circuit 2024-ben csatlakozhat a MotoGP naptárjához, amit a motorsport.com több forrásból megerősített.

A Indiai Motorsport Klubok Szövetsége (FMSCI) júniusban jelentette be, hogy „azon dolgozik, hogy a MotoGP és a Formula E egy fordulóját” a világ második legnépesebb országába vigyék.

Pénteken több helyi médium is arról számolt be, hogy tervben van a MotoGP 2023-as Indiai Nagydíja, és a Dorna vezetője, Carmelo Ezpeleta várhatóan a jövő hétvégi Japán Nagydíj előtt tesz bejelentést.

A Motorsport.com most több forrásból is megerősítette, hogy a Delhi külvárosában található Buddh International Circuit már jövőre MotoGP-futamot rendezhet, bár a 2024-es évet tartják reálisabb lehetőségnek az első Indiai Nagydíj megrendezésére.

Ez azt követően történt, hogy a Dorna ebben a hónapban sikeresen megrendezte a FIM Mini GP Indiát, amelynek célja a fiatal tehetségek felkutatása és a MotoGP-ig vezető út kínálása számukra. A Dorna sportigazgatója, Carlos Ezpeleta megerősítette a Motorsport.com-nak, hogy a jövő héten további tárgyalásokat folytat a promóterekkel, de kizárta, hogy India 2024 előtt csatlakozik a naptárhoz.

„Jövő héten [valószínűleg szerdán] Indiába utazunk, hogy találkozzunk a helyi hatóságokkal, és megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a jövőben ott rendezzünk futamokat” – mondta Ezpeleta. „2023-ban ez egyáltalán nem jöhet szóba”.

A Dorna korábban már közel egy évtizeddel ezelőtt megpróbálta meghódítani az indiai piacot, amikor a Buddh Circuit 2013-ban csatlakozott a Superbike-világbajnokság naptárához, csakhogy a futamot „működési kihívások” miatt törölték.

Bár a BIC elsősorban Forma-1-es pályának épült, motorkerékpár versenyzésre is alkalmasnak tervezték, és rendelkezik egy alternatív 10/11/12-es kanyaros szakasszal, amelyet az ARRC is használt. Ha a terv megvalósul, akkor Malajzia, Thaiföld és Indonézia után India lesz a legújabb ország Ázsia déli részén, amely csatlakozik a MotoGP naptárjához.

A MotoGP már évek óta bontogatja szárnyait ebben a régióban, és Indiát tekintik a terjeszkedés logikus következő lépésének, mivel itt található a világ legnagyobb kétkerekű piaca.