2024. március 29. 12:53
KezdőlapMotoGPAragón: Bastianini törte meg Bagnaia győzelmi sorozatát

Aragón: Bastianini törte meg Bagnaia győzelmi sorozatát

A futam elején történt Quartararo bukás után Bagnaia és Bastianini külön versenyt futott, végül utóbbi húzta be a futamgyőzelmet. 

Jack Miller kapta el legjobban a rajtot, de az első kanyarban már Francesco Bagnaia fordulhatott el elsőként. Quartararo számára a verseny hamar véget ért, néhány méter után bukott a francia. Marc Márquez motorjában akadt el a Yamaha, így a spanyol is feladni kényszerült a futamot. Később Márquez azt nyilatkozta, hogy a 3-as kanyarban elvesztette az uralmat a motor hátulja felett, ez okozta a francia ráfutásos balesetét. Quartararo sérülést szenvedett és az orvosi központba szállították.

A Yamaha Instagram oldalán mutatta meg Quartararót az ellátás után:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Monster Energy Yamaha MotoGP (@yamahamotogp) által megosztott bejegyzés

Nem sokkal később Nakagami is eldobta a versenygépét, melynek Marc Márquez is részese volt. A bukás nem volt veszélytelen, de a versenytársak ki tudták kerülni. A visszatérő spanyol pár perccel később meglátogatta az LCR Honda garázsát megbeszélni a történteket.

Az 5. körben az élen motorozó gyári ducatis duóra megérkezett Bastianini, aki Millert vette célba és el is tudott menni az ausztrál mellett. Eközben Bagnaia egy minimális előnyt tudott kiépíteni az élen. Bastianini után Binder is megelőzte Millert, majd Aleix Espargaró is maga mögé utasította.

A 8. körben Bastianini megérkezett leendő csapattársa mögé és könnyedén el is ment mellette, de a következő körben hibázott, így Bagnaia visszavette a vezető pozíciót. Bastianini hibájának köszönhetően megkapta a nyakába Brad Bindert. A KTM versenyzője azonban nem tudta támadni az olaszt, aki ismét elindult Bagnaia után.

A futam feléhez érkezve a gyári ducatis bajnokaspiráns 6 tizedes előnnyel motorozott az élen Bastianini és Brad Binder előtt. A mezőnyben hátrébb eközben a futam korai szakaszán a 19. helyig visszacsúszó Viñales elkezdett visszazárkózni, és a 14. helyig ment előre, ahol az előtte motorozó Crutchlow-t vette célba és maga mögött is tudta hagyni a Dovizioso helyére érkező britet. Crutchlow a legjobb Yamaha versenyzőként fejezte be a futamot.

8 körrel a leintés előtt Bagnaia és Bastianini 2 másodperces előnyre tett szert a továbbra is dobogós helyen haladó Brad Binder előtt, akit nem akart szem elől veszíteni Aleix Espargaró és Jack Miller a 4. és 5. pozícióban. A 9. helyért Oliveira és Rins között alakult ki csata, akik cserélgették egymás között a pozíciókat. Utóbbi került ebből ki győztesen.

A futam utolsó harmadába érkezve Bagnaia továbbra sem tudta leszakítani magáról Bastianinit, aki 4 tizedes távolságból követte riválisát.

3 körrel a leintés előtt Bastianini már nagyon közelről követte Bagnaiát, és Binderre is megérkezett Aleix Espargaró. A spanyol meg is előzte Brad Bindert és odaért a dobogós pozícióba. Az utolsó körben Bastianini megelőzte Bagnaiát és behúzta a győzelmet, 0.042 másodperces előnnyel a célban. A dobogó legalsó fokára Aleix Espargaró állhatott fel. A top10-ben Brad Binder, Jack Miller, Jorge Martín, Luca Marini, Johann Zarco, Alex Rins és Marco Bezzecchi végeztek.

A világbajnokság teljesen nyílttá vált, Bagnaia 10 pontra megközelítette Quartararót. A Ducati pedig megnyerte a 2022-es konstruktőri bajnoki címet.

Aragón: MotoGP verseny végeredménye: 
1 Enea BASTIANINI Gresini Racing DUCATI
2 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo DUCATI 0.042
3 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing APRILIA 6.139
4 Brad BINDER Red Bull KTM KTM 6.379
5 Jack MILLER Ducati Lenovo DUCATI 6.964
6 Jorge MARTIN Pramac Racing DUCATI 12.030
7 Luca MARINI Mooney VR46 DUCATI 12.474
8 Johann ZARCO Pramac Racing DUCATI 12.655
9 Alex RINS Team SUZUKI SUZUKI 12.702
10 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 DUCATI 16.150
11 Miguel OLIVEIRA Red Bull KTM KTM 17.071
12 Alex MARQUEZ LCR Honda HONDA 18.463
13 Maverick VIÑALES Aprilia Racing APRILIA 18.730
14 Cal CRUTCHLOW RNF Yamaha YAMAHA 20.090
15 Pol ESPARGARO Repsol Honda HONDA 27.588
16 Remy GARDNER Tech3 KTM KTM 28.805
17 Franco MORBIDELLI Monster Yamaha YAMAHA 30.422
18 Darryn BINDER RNF Yamaha YAMAHA 31.330
19 F. DI GIANNANTONIO Gresini Racing DUCATI 31.595
20 Raul FERNANDEZ Tech3 KTM KTM 36.160
Nem ért célba
Marc MARQUEZ Repsol Honda HONDA 22 kör
Fabio QUARTARARO Monster Yamaha YAMAHA
Takaaki NAKAGAMI LCR Honda HONDA