2024. március 29. 13:22
KezdőlapMotoGPSikertelen visszatérés, horrorbukások, konstruktőri diadal - ez történt Aragónban

Sikertelen visszatérés, horrorbukások, konstruktőri diadal – ez történt Aragónban

Az Aragóniai Nagydíj Fabio Quartararo és Taka Nakagami súlyos bukásaival kezdődött – mindketten a Marc Márquezzel való érintkezés után kényszerültek feladni a versenyt.A futam vége pedig hihetetlen izgalmakat tartogatott.

Marc Márquez már az első kör után kénytelen volt félbeszakítani visszatérő versenyét, miután nem sokkal a rajt után két súlyos balesetbe is belekeveredett: a 3-as kanyarban a Honda sztárja épp egy highside-ot fogott meg, de Fabio Quartararo hátulról nekiment és nagyot repült. Az érintkezés után Marc Márquez motorjával gondok adódtak, mert a Yamaha burkolatának egy darabja beszorult a motorba. Ezért ütközött össze Takaaki Nakagamival, aki szintén elesett.

„Nagyon peches helyzet volt” – nyilatkozta Marc Márquez a motogp.com-nak.

„A 3-as kanyarban volt egy pillanat, amin felül kellett kerekednem, és sajnos Fabio nagyon közel volt, ahogy az az első körben lenni szokott. Már az 5-ös kanyarban éreztem valamit az érintkezés után, és a 7-es kanyar kijáratánál, amikor aktiváltam a hátsó eszközt, a motor elkezdte blokkolni a hátsó kereket, és balra húzott. Nagyon balszerencsés volt.”

Az első információk szerint Quartararo és Nakagami szerencsére nagyobb sérülések nélkül megúszták a balesetet.

A győzelem a sokáig vezető Pecco Bagnaia és leendő csapattársa, Enea Bastianini között dőlt el az utolsó körben – a Gresini sztárja végül behúzta a futamot. Az Aprilia versenyzője, Aleix Espargaró legyőzte a Red Bull KTM gyári pilótáját, Brad Bindert, és Mugello óta először állhatott újra dobogóra.

Bagnaia már csak tíz ponttal van lemaradva Quartararo mögött a világbajnoki tabellán. Aleix Espargaró 17 pontra csökkentette hátrányát. A Ducati pedig idő előtt lett konstruktőri világbajnok.

Enea Bastianini: „A rajtnál Aleix-szel összeértünk, és vesztettem néhány pozíciót. A verseny során én is hibáztam néhányat, de végül sikerült utolérnem Peccót, és így is meg tudtam verni.”

Pecco Bagnaia: „A maximumot nyújtottam. Enea hátsó gumija a végén jobban tapadt. Az utolsó körben már nem volt esélyem arra, hogy újra megelőzzem, mert már sokat kockáztattam az előtte lévő körökben.”

Aleix Espargaró: „Az idei szezonban az életem a rugalmasságról szól. Nehéz hétvége volt, amely nem indult jól a két bukás miatt. Lépésről lépésre javultam, és megpróbáltam minél jobban érezni magam a versenyen. Lehetetlen volt követni a két Ducatit. A harmadik hely fantasztikus.”