2024. március 28. 09:46
KezdőlapMotoGPAz Év Újonca: Marco Bezzecchi

Az Év Újonca: Marco Bezzecchi

A 2022-es év legjobb MotoGP-újonca címet Marco Bezzecchi nyerte el Phillip Islanden szerzett 4. helyével.

A Ducai berkein belül az elmúlt hetekben olyan élénken tárgyalták a csapatutasítás témáját. Ilyen döntés elméletileg nem született, de Marco Bezzecchi, mint márkatárs és mint barát sokáig Pecco Bagnia mögött motorozott.

Miért nem ment el „Bez” márkatársa és VR46 akadémiás barátja mellett? „Mert nem voltam elég gyors” – válaszolta habozás nélkül az osztály újonca. „Megpróbáltam előzni. Az egyetlen hely, ahol biztonságosan tudtam volna előzni, az 1-es kanyar volt. De az utolsó kanyarban túl sokat veszítettem. Nagyon gyors volt, és nem tudtam kihasználni a szélárnyékot. Az ő motorja egy kicsit gyorsabb, mint az enyém. Hülyeség lett volna a 10-es kanyarban manőverrel próbálkozni – neki, de nekem is. Mert fantasztikus versenyt vittem végig, és nem akartam a kavicságyban vagy a top 5-ön kívül végezni.”

„Próbáltam Peccón maradni. De már azért is keményen nyomtam, hogy egyáltalán a közelébe kerüljek. Aztán az utolsó három körben tönkrementek a gumijaim, különösen az első gumival voltak gondjaim. A hátsó gumival egy kicsit jobban tudtam gazdálkodni, de aztán mindkettő egy kicsit a határon volt.”

A futamot kommentálva Bez így nyilatkozott: „Már a rajtnál tudtam, hogy nagyon gyors tudok lenni, mert a tempóm nagyon jó volt szombaton. A kvalifikáción egy kicsit jobban is teljesíthettem volna, de szerencsére ezen a pályán a rajtpozíció nem számít olyan sokat. Jól kezdtem, de aztán Miller hozzám ért, így ismét vesztettem néhány helyet. Ezután gyorsan felzárkóztam. Amikor láttam, hogy elől tudok menni, csak azt akartam, hogy ne kerüljek bajba, és persze megpróbáltam felállni a dobogóra. Rins és Marc azonban egy kicsit gyorsabbak voltak nálam.”

Az új „Év újonca”, Bezzecchi egyértelműen élvezte az Ausztrál GP-t. „Igen, nagyon is” – erősítette meg. „Nagyszerű csata volt az összes versenyzővel a csoportban. A mezőny hátsó részéből zárkóztam fel, így még jobb volt számomra, mert nagyon jó előzési manővereket tudtam végrehajtani. A féktávokon nagyon erős voltam, nagyon jó móka volt.”

Miben volt jobb Rins és Marc Márquez? „Álex Rins – mint tudjátok – nagyon jó a Suzukival a gumikezelés szempontjából. Szóval a futam végén még mindig jó volt a gumija, és nagyon gyors volt. Marc viszont nagyon erős a féktávokon a kanyarok bejáratánál. De az is lenyűgözött, hogy lágy hátsó gumival motorozott. Hihetetlen, számomra lehetetlen lett volna lágy gumival végigcsinálni a versenyt. Szóval a gumikezelésben is nagyon jó.”

És hogy mit csinált különösen jól az osztály újonca? „Nem hiszem, hogy sokan számítottak arra, hogy a végéig ott leszek az élmezőnyben. Ezen a pályán már az elején fel lehet zárkózni. De amikor a gumikezelésről van szó, ez az egyik legnehezebb pálya. Remélem, gondoskodtam róla, hogy felkössék a gatyájukat. Végül is bemutattam néhány jó manővert. Nagyon erős voltam az 1-es kanyar előtti féktávon. Már alig várom, hogy visszanézzem a futamot.”

Így ünnepelte a csapat a fiatal olaszt: