2024. március 28. 22:49
KezdőlapMotoGPCiabatti: Megmutattuk, hogy milyen erősek vagyunk

Ciabatti: Megmutattuk, hogy milyen erősek vagyunk

Kilenc évvel azután, hogy Gigi Dall’Igna átvette az irányítást, a Ducati a MotoGP világbajnokság élén áll. Paolo Ciabatti sportigazgató visszatekint a kiemelkedő 2022-es szezonra, amely azonban nem volt gondoktól mentes.

A Ducati idén úgy uralta a MotoGP világbajnokságot, ahogyan a 990 köbcentis négyütemű motorok 2002-es bevezetése óta egyetlen más márka sem. Pecco Bagnaia már 23 ponttal vezet a világbajnok és Yamaha-sztár Fabio Quartararo előtt a döntő futam előtt.

15 éve, hogy a Ducati Casey Stonerrel megnyerte a bajnoki címet, és pontosan kilenc éve, hogy Gigi Dall’Igna leszerződött a csapathoz. Azonban több évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Desmosedici ismét győztes motor legyen. Egészen 2016-ig, amikor Iannone Spielbergben, Dovizioso pedig Sepangban diadalmaskodott.

A Ducati 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben, valamint 2021-ben is tündökölt a világbajnokságon elért második helyeivel, háromszor Dovizioso, tavaly Bagnaia révén.

„Amikor Pecco a 2021-es szezon végén négy futamot nyert, majd Misanóban két körrel a vége előtt az élen állva bukott, tudtuk, hogy jó irányba menetelünk.” – tekintett vissza a SPEEDWEEK.com-nak nyilatkozva Paolo Ciabatti sportigazgató Sepangban.

„A 2022-es szezon kezdetén még mindig volt néhány probléma a motorral, ami nem tette lehetővé, hogy úgy kezdjük a szezont, ahogy szerettük volna.”

„A szezon elején Dohában Peccónak nem volt a legjobb érzése a motorral, majd a versenyen Jorge Martínnal együtt bukott, az 5. helyért harcolva.” – jegyzi meg Ciabatti.

„Ugyanakkor Losail általában egy Ducati-pálya, ahol az utóbbi időben mindig dobogós helyezésekért harcoltunk. A problémák Indonéziában folytatódtak, majd elkezdtük megoldani a problémákat. Pecco újra megtalálta a jó érzést, javult, az eredményei nagyon jók lettek. Ha megnézzük az eredményeit, azok vagy győzelem, 2. és 3. hely – vagy nulla pont! Ez volt a bizonyíték arra, hogy – különösen Peccóval – minden pályán versenyképesek voltunk.”

„Talán a közönség nem úgy ismerte el Pecco Bagnaia tavalyi sikersorozatát, ahogyan azt kellett volna. Ez a célzás nem maradhatott el. Pecco, Enea és Jack tizenkét MotoGP-győzelmével idén megmutattuk, hogy milyen erősek vagyunk. Elégedettek vagyunk a statisztikákkal. Most például Sepangban sorozatban 37. alkalommal állt versenyzőnk a rajtrács első sorában.”