2024. április 20. 16:01
KezdőlapMotoGPElveszítheti a bajnokságot Bagnaia, ahogy Rossi Hayden ellen 2006-ban?

Elveszítheti a bajnokságot Bagnaia, ahogy Rossi Hayden ellen 2006-ban?

Valentino Rossi előnnyel érkezett Valenciába 2006-ban. Egyet kellett tennie a zárófutamon, Hayden előtt végezni. 

Valentino Rossi a kiélezett 2006-os szezonban 8 pont előnnyel érkezett Valenciába Nicky Haydennel szemben. Az olasz ekkor vezetett először a szezonban és készült zsinórban hatodik bajnoki címének megszerzésére. Rossinak így nem volt oka kockáztatni, kényelmesen behúzhatta volna újabb világbajnoki címét. Valentino Rossi 51 pontos hátrányból fordított 8 pontos előnyre amerikai vetélytársával szemben.

Bagnaia, a „Doktor” tanítványa ennél is nagyobb hátrányból küzdötte vissza magát a tabella élére 2022-ben. Júniusban, Sachsenring után 91 ponttal volt lemaradva a regnáló bajnok Fabio Quartararo mögött. Azonban a VR46 akademistát nem abból a fából faragták, hogy feladja a küzdelmeket, és a szezonzáró futam előtt immár 23 pontos előnnyel várhatja a finálét – mindezt 5 nullázás után.

Valentino Rossinak 2006-ban nem sikerült megszereznie a bajnoki címet, miután a valenciai futamon az ötödik körben bukott, és végül a 13. helyen fejezte be a versenyt, miközben Nicky Hayden a 3. helyen látta meg a kockás zászlót. Az amerikai így 5 ponttal megelőzte olasz riválisát a tabellán.

Hayden lett 2006 MotoGP bajnoksa
Hayden a 2006-os bajnoki címet ünnepli Fotó: MotoGP Media

A 2006-os döntő futam összefoglalója a YOUTUBE-on megtekinthető.

Valentino Rossi 2006
Valentino Rossi szomorúan, de tisztelettel vette tudomásul, hogy alulmaradt 2006-ban a világbajnoki küzdelemben Haydennel szemben. Fotó: MotoGP Media

Rossi ezután így nyilatkozott: „Most csak annyit tudok mondani, hogy gratulálok Nickynek, mert ő egy nagyszerű srác, egy nagyszerű versenyző, és ő a világbajnok, mert ő volt a legjobb idén. Nagyszerű küzdelem volt vele idén – nem úgy, mint a múltban más versenyzőkkel, amikor mindig volt némi ellentét – és nagyon tiszteljük egymást.”

Átélheti Rossi újra ezt a „kudarcot” tanítványán keresztül, vagy 2022-ben együtt ünnepelhet védencével Valenciában? Az biztos, hogy ott lesz Bagnaia mellett a paddockban, hiszen nála jobban senki nem tudja, mit ne tegyél és mit tegyél egy ilyen döntő ütközetben. A bajnokság végeredménye kicsit több, mint egy hét múlva kiderül.