2022. december 09. 13:27
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPMarc Marquez bioüzemanyagot tesztelt

Marc Marquez bioüzemanyagot tesztelt

- Hirdetés -

Minden motorsport-szakágban, így a MotoGP-ben is fontos témává vált a fenntarthatóság, illetve a környezetvédelem. Egyelőre a jövő üzemanyagaként hívják, de hamarosan ez lehet a mindennapos nemcsak a versenypályán, hanem a közutakon is. A törekvés folyamatos, és ezúttal egy újabb lépést tettek felé.

A MotoGP-ben 2024-től minimum 40%-ban írták elő a nem-fosszilis üzemanyagot, amellyel 2027-re a 100%-ot kell elérni. Ennek egyik előszele is volt ez a teszt, ahol Marquez visszajelzéseiből elindulva kifejleszthetik a legjobb üzemanyagot 2024-re. Hiszen a versenypályán a végső cél minden esetben a teljesítmény maximalizálása.

Forrás: MotoGP Media

Marc Marquez a Hondával karöltve a Repsol saját gyártású bioüzemanyagját próbálta ki Jaramában, ahol 12 kört teljesített.

- Hirdetés -

Marc Marquez: “Ez egy jó teszt volt, jól éreztem magam, és nem vettem észre a különbséget a bioüzemanyaggal. De végső soron ez is a cél, hogy a magas teljesítmény megmaradjon. Amikor a Repsol a pályára hozta ezt a terméket, már túl volt néhány sikeres teszten, de mindig fontos a pályán is kipróbálni. Itt tudjuk ellenőrizni, hogy az eredmények nem változnak a páratartalom, vagy az időjárás-változás hatására. Ezek a változók mindig hatással vannak rád, amikor a legjobb teljesítményt keresed. Megosztottuk egymással az adatokat, szóval most a központban tudnak reagálni arra, ami a pályán történt. Versenyzőként mindig a motor reakciójára figyelsz. A fordulatszám növelése, az érzés, amikor húzod a gázt minél simább legyen, és ez függ az égéstől is, ami néha túl agresszív. Ebben az esetben ez rendben volt. Azt is észreveszed, hogyha a motor magas fordulatszámon jól működik, ami akkor van, amikor maximális teljesítményen van.”

- Hirdetés -

A tesztről videó is készült, mely a motogp.com-on megtalálható. A környezetvédelmi felhívást, a jövő üzemanyagjáról szóló videót pedig a MotoGP hivatalos youtube csatornáján lehet megtekinteni, ahol Marquez, illetve a Repsol illetékesei részletesebben is kifejtik az álláspontjukat a bioüzemanyagokról.

- Hirdetés -