2024. április 26. 15:37
KezdőlapMotoGPMárquez részletesen beszélt az őt érintő változásokról

Márquez részletesen beszélt az őt érintő változásokról

Marc Márquez új részleteket árult el a Repsol Honda 2023-as motorjáról, a fizikai felépüléséről és arról, hogy ez hogyan változtatta meg drámaian a vezetési stílusát, valamint említést tett új csapattársáról is.

Márquez a 13. helyen zárta a szezont annak ellenére, hogy számos futamot ki kellett hagynia negyedik felkarműtéte okán. A hatszoros királykategóriás bajnok a szezon utáni valenciai teszt után erősen kritizálta a 2023-as prototípust.

Most így nyilatkozott: „A Honda rendelkezésedre bocsát egy motort, de amikor kétszer-háromszor előfordul az, hogy nem tudják megmagyarázni, miért estél el….Igyekszem természetesen a legjobbat kihozni magamból, mint mindig.”

„A teszt jól ment, de az ember mindig többet akar. Vannak olyan dolgok, amelyben fejlődést tapasztaltam, de még mindig 2 lépés hátrányban vagyunk. Egyértelműen tennünk kell még azért, hogy a világbajnoki cím megszerzésének gondolata reális legyen. Szenvedtünk a motorral, különösen az olyan pályákon, mint Malajzia. Vannak problémák az első tengellyel, a fékezéssel, hogy kevesebb időbe és kockázatba kerüljön 1-1 kanyarkijárat.”

A negyedik nagy karműtétje volt az eddigi legkomolyabb akadály, amivel a spanyol versenyzőnek meg kellet küzdenie. Bevallotta, hogy a kimerítő felépülés közepette a visszavonulást fontolgatta.

Aztán egy pole pozíció Japánban és egy dobogós helyezés Ausztráliában reményt adott arra, hogy Márquez visszatérhet ahhoz a formájához, amit megszokhattunk tőle.

„Egy négyszer megműtött kar nem lesz száz százalékig ugyanaz” – mondta.

„Még mindig érzek bizonytalanságot, a túlterhelés hamarabb jön, és az egymás utáni futamokat főleg megérzem. De ez kell ahhoz, hogy újra olyan legyek, mint régen. Azzal lősz, amid van.”

Hogyan fejlődött Márquez stílusa?

„Látszik, hogy teljesen más lett” – mondta a műtét utáni motorozási stílusáról.

„Minden sokkal kontrolláltabb. A végén képes voltam dobogós helyekért harcolni, és volt előrelépés, ami a legfontosabb.”

Joan Mir, a MotoGP 2020-as bajnoka, Márquez csapattársa lesz a Repsol Hondánál. Álex Rins az LCR Hondához csatlakozik. Mindkét versenyző elhagyta a Suzukit, amely teljesen kiszáll a MotoGP-ből, ami komoly átrendeződést jelent a MotoGP 2023-as versenyzői felállásában.

„Mindketten alkalmazkodni fognak” – mondta Márquez. „Mindketten tehetségesek.”

„Mind Mir, mind Rins gyorsak. Két gyors versenyző és erős pontszerzők lesznek.”

„Új csapattársat kapok ezáltal. Sok csapattársam volt már, mint Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo vagy Pol Espargaro, mind bajnokok, és most egy újabb világbajnok érkezik. Mindannyiunknak ugyanabba az irányba kell haladnunk, hogy az első helyezésekért küzdhessünk.”

Forráscrash.net