2024. április 24. 20:16
KezdőlapMotoGPA KTM nem követi el még egyszer ugyanazt a hibát a versenyzőivel

A KTM nem követi el még egyszer ugyanazt a hibát a versenyzőivel

Az osztrák márka az elmúlt években csak úgy dúskált a fiatal tehetségekben, akiket egészen a királykategóriáig juttatott.

2022-ben Brad Binder és Miguel Oliveira állt rajthoz a gyári csapatnál – mindketten a KTM junior korosztályából érkeztek -, míg a Tech 3 szatellitcsapatánál két újonc is indult: Remy Gardner és Raúl Fernández személyében.

Az egyik versenyző egy másik KTM-es junior Iker Lecuona helyére került, akit 2020-ban a került a MotoGP-be, most pedig a World Superbike-ban ment Hondával, míg Gardnert 2023-ra menesztették, mert állítólag „nem volt elég profi”.

Gardner a WSBK-ba megy a Yamahához, míg Fernández 2023-ra az RNF Apriliához kerül a MotoGP-ben, mivel a Moto2 világbajnoka, Augusto Fernández a Tech 3-hoz kerül.

Augusto Fernández csak egyéves szerződéssel rendelkezik, és úgy tűnik, máris nyomás alatt van korábbi Moto2-es csapattársa és 2021-es Moto3-as bajnok Pedro Acosta miatt, aki a jelenlegi szerződése részeként 2024-ben a KTM-mel a MotoGP-be kerül.

Az összes többi KTM-pilótának 2024 végéig szóló szerződése van.

A Motorsport.com-nak adott exkluzív interjújában Beirer ragaszkodik ahhoz, hogy Augusto Fernándezre hosszú távú perspektívaként tekintsenek, és elismerte, hogy a KTM a múltban túlságosan elsiette a versenyzők MotoGP-be juttatását.

„Ha a MotoGP-be kerülsz, nyomás alatt vagy.” – mondta Beirer Augusto Fernández kapcsán.

„Nem akarunk most arról beszélni, hogy Pedro mire lesz képes a következő évben, és hogy készen áll-e a MotoGP-re. Személy szerint úgy gondolom, hogy túl sok nagyszerű Moto2-es versenyzőt túl gyorsan toltunk át a MotoGP-be. Szóval egy második nagyszerű Moto2-es szezon sem ártana néhány versenyzőnek. Még Marc Márqueznek is volt egy második.”

„Szerintem egy kicsit túl gyorsan mentek a dolgok: Rookies Cup, Moto3, Moto2, és ezek a fiatal tehetségek úgy mentek át ezeken az osztályokon, mint a rakéták, de aztán a MotoGP egy másik világ. Nem az a célunk, hogy egy év után lecseréljük Augustót. Inkább az a motiváció, hogy Pedro nyugodt maradjon és a jövő [tehetségeként] fejlesszük őt. Ő egy jövőbeli gyémánt ebben a paddockban, ez egyértelmű, de szerintem nem szabad elsietnünk, hogy a MotoGP-be tegyük őt.”

Acosta, aki 2022-es újonc Moto2-es szezonjában háromszor nyert, a múlt héten tesztelte volna a KTM MotoGP-motorját, de a rossz idő közbeszólt.