2024. április 25. 09:13
KezdőlapMotoGPLorenzo szerint egyik vb-cím sem volt teljesen megérdemelt visszavonulása óta

Lorenzo szerint egyik vb-cím sem volt teljesen megérdemelt visszavonulása óta

Jorge Lorenzo úgy véli, Marc Márquez az elmúlt három idényt is behúzhatta volna, ha nincs a sérülése. A 35 éves exversenyző szerint honfitársát a sérülések mellett csak az idő állíthatja meg.

Jorge Lorenzo 2019-ben vonult vissza a MotoGP-től, azóta pedig már szakkommentátorként tevékenykedik a DAZN streamingszolgáltató spanyol részlegénél. Ezt az idényt már ebben a minőségében kísérte figyelemmel, de persze az azt megelőző két évben is követte a sorozatot, így nyilvánvalóan véleményt tud formálni az eseményekről.

A Solo Motónak adott interjúja során nekiszegezték a kérdést, hogy Joan Mir 2020-as, Fabio Quartararo tavalyi vagy Francesco Bagnaia idei összetettbeli sikerét tartja a legértékesebbnek. A háromszoros MotoGP-világbajnok erre konkrétan nem válaszolt, azt viszont egyértelműsítette, hogy mindhárom idényhez tartozik egy lábjegyzet, melynek révén nem lehet kijelenteni, hogy az adott győzelem teljes mértékben megérdemelt lenne.

Marc Márquez, akit én a legjobbnak tartok, ott sem volt – jelentette ki, ami persze ebben a formában nem mindig volt igaz, de tény, hogy a Honda versenyzője a sérülése óta nem tudta visszanyerni csúcsformáját. – Nélküle sokkal könnyebb dolguk volt. Egy százszázalékos Marckal a pályán az egyik [világbajnokság] biztosan nem így alakult volna. Nem tudom, hogy Marc mindhármat megnyerte volna-e, de valamelyiket biztosan. Szerintem egy teljesen egészséges Marc mindhármat el tudta volna hódítani.”

Márquez 2013-as debütálásától kezdve egészen 2019-ig csak egyszer, 2015-ben nem ért fel a csúcsra, akkor pont Lorenzo lett a bajnok. Egyértelműen uralta a sportágat, ám a 2020-as idénynyitón súlyos balesetet szenvedett, és eltörött a felkarja. Azt az idényt lényegében teljesen kihagyta, de utána sem volt teljesen egészséges, összesen már négy műtétnél tart. Pedig honfitársa úgy véli, minden más területen még mindig ő áll az élen.

Szerintem még mindig ő a legjobb, mind technikailag, mind mentálisan, mind fizikailag… [vagyis] fizikailag most nem, a szerencsétlen sérülése miatt – magyarázta Lorenzo. – Ő az egyetlen, aki nem fél az eséstől. Ez néha ellene dolgozik, de amikor jól sül el, egy nagyszerű tulajdonság.”

Nagy talány, hogy a 2023-as szezonban Márquez hogyan fog teljesíteni, és tartósan vissza tud-e térni a győzelmek útjára. Lorenzo szerint a sérülések mellett csak az idő ronthatja az esélyeit ebben. A két dolog persze valamilyen szinten összefügg, ahogyan azt a visszavonult motoros a saját bőrén is megtapasztalta.

Ha a karja rendben lesz, akkor igen – felelte arra a kérdésre, hogy jövőre ismét a régi Márquezt látjuk-e. – Az egyetlen dolog a kor, illetve a sérülések. Amikor húszéves voltam, nem féltem az eséstől, még a legveszélyesebb körülmények között sem. Ilyen körülmények között sikerült futamokat nyernem. Emlékezzünk vissza a 2009-es Le Mans-i versenyre, amikor slickeken mentem ki, aztán megnyertem a változó körülmények között rendezett »flag-to-flag« versenyt.”

Utána viszont Lorenzo többször is megsérült, olyannyira, hogy orvoasi szerint attól sem állt távol, hogy tolószékbe kerüljön. Ennek és az életkornak köszönhetően még a legjobbak is óvatosabbá válnak. A spanyol exversenyző szerint ezt még Márquez is meg fogja érezni, ha nem is olyan mértékben, mint mások.

Az elmúlt években nem akartam bukni, amikor elkezdett esni, miután már annyi sérülést szedtem össze, és ez nagyon befolyásolta a teljesítményemet – idézte fel utolsó szezonjait. – Ha valaki ezt kevésbé érzi meg, akkor az Marc, de szerintem valamennyire őt is érinteni fogja. A különbség apránként csökken a félelem nélkül és nagy ambícióval hajtó fiatal versenyzők, valamint Marc között. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ha Marc százszázalékos teljesítményt nyújt, és a Honda segít neki, futamokat és világbajnokságokat fog nyerni.”