2023. január 29. 22:57
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPCarmelo Ezpeleta hasznot húz a Forma-1-ből

Carmelo Ezpeleta hasznot húz a Forma-1-ből

A Dorna vezérigazgatója, Carmelo Ezpeleta a Forma-1 vezérigazgatójával, Stefano Domenicalival és a Pramac főnökével, Paolo Campinotival együtt beszélt Pamplonában a MotoGP jövőjéről és a Forma-1-gyel való kapcsolatról.

Ezpeleta elmondta: “Amikor nem ugyanazon a hétvégén versenyzünk, a kockás zászló leintése után az első dolog, amit kapok, az egy üzenet Stefano Domenicalitól, amelyben gratulál nekem. Ahogy én is gratulálok neki a versenyein, mert a világ első számú motorsporteseményeiről beszélünk.”

“Nem árt, ha bevallom, és úgy gondolom, jól kiegészítjük egymást” – tette hozzá a 76 éves barcelonai a Forma-1-re és a MotoGP-re utalva.

“Sokat tanultam a Forma-1-től az évek során, és Stefanóval nagyon jó a kapcsolatom. Nem tagadom, hogy hasznot húzok abból, amit csinálnak. Mi pedig lemásoljuk, amit tudunk” – ismerte el a spanyol.

Ezpeleta beszélt a MotoGP világbajnoki naptáráról is, amely jövőre 21 futamot tartalmaz. “A naptár összeállítása az egyik legtrükkösebb feladat. De sikerül kielégítően megoldani, éppen a jó együttműködésünknek köszönhetően. Kevesebb világbajnoki futamot kell rendeznünk, mint a Forma-1-ben, mert itt nagyobb a sérülésveszély, és időt kell adnunk a pilótáknak a felépülésre” – hangsúlyozta.

Természetesen a fenntarthatóság is téma volt, Ezpeleta kiemelte a MotoE sikerét és a CO2-semleges üzemanyag jövőbeli használatát. A MotoGP géposztály generációváltásáról kérdezve hangsúlyozta: “A következő generáció már itt van, Fabio Quartararo és Pecco Bagnaia világbajnokok”.

A duóhoz csatlakozott a Pramac főnöke, Paolo Campinoti, akinek csapata 2005 óta versenyez a Ducatival a MotoGP-ben, és 2021-ben Spielbergben ünnepelte első győzelmét Jorge Martínnal.

Campinoti cége, a Pramac a versenypályán kívül is jelen van, a generátorgyártó például a Losail-i reflektorok generátorait szállítja. Campinoti azt támogatja, hogy a MotoGP-t inkább a Forma-1 irányába mozdítsák el, és korlátozzák a kisebb GP-osztályok értékét a MotoGP javára.