2024. április 23. 16:43
KezdőlapMotoGPMarc Márquez beismerte, nem akart visszaülni a motorra a horrorbalesete után

Marc Márquez beismerte, nem akart visszaülni a motorra a horrorbalesete után

Marc Márquez bevallotta, hogy az idei indonéziai bukása után először nem akart visszaülni a motorra, és nem a sportág iránti szenvedélye bírta őt más belátásra. A brit televíziós csatorna műsorában felidézték egy jóval korábbi bukását is, amelyre elképesztően reagált.

Amikor már úgy nézett ki, hogy Marc Márquez a tavalyi három győzelme után idén stabilizálhatja a helyét az élmezőnyben, Indonéziában jött az újabb katasztrófa számára. A szezon második fordulóján ugyanis a bemelegítésen elveszítette a motor hátulját, ami borzalmas következményekkel járt számára.

A spanyol versenyző 185 km/h-s sebességnél repült a magasba, majd zuhant az aszfaltra, hogy aztán 50 méterrel arrébb álljon meg. A hatszoros MotoGP-világbajnoknak 27 g erősségű becsapódást kellett elviselnie, ám csodával határos módon még fel is tudott állni utána. Azonban ez a baleset még az ő rendíthetetlen hozzáállását is valamelyest megtörte.

Egy olyan bukás után, mint amilyen az enyém volt Indonéziában… Emberek vagyunk, és [először] nem akarunk újra motorra ülni – nyilatkozta a BT Sport műsorában. – Itt jön a professzionalizmus, és nem a szenvedély. Persze duplán láttam, de a fejem és a testem rendben volt, és tudtam, hogy rengeteg védőfelszerelés van. Ez pedig rengeteg magabiztosságot ad az embernek, hogy újra vezessen, és lépésről lépésre újjáépítse a motorba vetett bizalmát.”

Hiába győzött a profi mentalitás Márqueznél, az orvosok nem engedték versenyezni, mint ahogyan a következő, Argentin Nagydíjat is ki kellett hagynia pont a dupla látás miatt. Mindenesetre ez a nyilatkozat többeket meglepett, a műsorban el is hangzott, hogy ilyet korábban nem lehetett hallani tőle. A 2003-as Superbike-világbajnok, a MotoGP-ben szintén megforduló Neil Hodgson egy 2013-as esetet idézett fel, amikor Márquezt még egy hatalmas baleset sem tudta megtörni.

Számtalanszor láttam már, hogy Marc borzalmas balesetet szenvedett, majd visszaszáguldott a bokszba – jelentette ki. – Emlékeztek, amikor Mugellóban kétszáz mérföld per órával [337 km/h – a szerk.] bukott az egyenesben, és majdnem nekicsapódott a falnak? Hordágyon vitték el, és a két ujjával mutatta, hogy rendben van, készítsék neki elő a tartalékmotort. Mindig vissza akar ülni, de [az indonéziai baleset] még őt is gondolkodásra késztette.”

Az említett eset a második szabadedzésen történt, Márquezt pedig mentő szállította el. Később azonban folytatni tudta a hétvégét, és bár az időmérőn csak a hatodik lett, a versenyen megfutotta a leggyorsabb kört, és a második helyen haladt Jorge Lorenzo mögött három körrel a vége előtt. Ekkor azonban ismét bukott, így kénytelen volt elkönyvelni első kiesését a királykategóriában.