2023. február 07. 12:45
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPMarc Márquez a malajziai balhéról: Rossi botrányt akart, de győzött a gyorsaság

Marc Márquez a malajziai balhéról: Rossi botrányt akart, de győzött a gyorsaság

Marc Márquez elárulta, szereti a rivalizálást, ám Valentino Rossival alighanem örökre megromlott a kapcsolatuk a 2015-ös botrány miatt. A spanyol versenyző szerint ellenfele balhét akart kirobbantani, hogy így nyerje meg a vb-címet.

Bár Marc Márquez első hét, MotoGP-ben töltött idényében hatszor nem talált legyőzőre, azok közül, akik nem kedvelik őt, sokaknál pont abban az idényben alapozta meg az antipátiát, amelyikben csak harmadikként zárt az összetettben. A spanyol versenyző kifejtette véleményét, hogy szerinte Valentino Rossinak mik voltak a szándékai annál az eseménysornál, amely a malajziai ütközésüknél csúcsosodott ki.

Márquez ugyan sorra szállította a bajnoki címeket, azért a futamok során kialakultak komoly rivalizálások. Különösen az első, 2013-as idénye volt szoros, amikor Jorge Lorenzót csupán 4 ponttal verte meg a végelszámolásnál, és sokáig Dani Pedrosa is harcban volt a végső győzelemért. A 29 éves motoros szerint ezek a párharcok építik az embert, és arra is utalt, hogy a bajnoki küzdelem végén normalizálódhat a viszony.

Szeretem a rivalizálást – nyilatkozta az Antena 3-nek adott interjújában. – Még edzeni sem tudok egyedül, és az ember a rivalizálás révén fejlődik. A paddockban nincsenek barátaim. Amikor egy másik versenyzővel harcolunk a bajnoki címért, abban nincsen semmi személyes, feszültség viszont igen. Ezt Lorenzóval és Pedrosával is átéltem. Ami Danit illeti, az utolsó, valenciai verseny után megváltozott a kapcsolatunk.”

Rossival azonban más a helyzet, ugyanis a 2015-ös idényben a két fél között annyira elmélyült az ellentét, hogy azóta is rossz a kapcsolatuk, pedig az olasz versenyző tavaly visszavonult. „Rossival volt a legrosszabb viszonyom – jelentette ki. – Olyan volt, mint egy válás, meg lehet hallgatni az egyik vagy a másik verziót, de bármi is volt, az megtörtént, és onnantól kezdve minden felrobbant.”

A legtöbbeknek aligha kell felidézni, miről van szó. Rossi abban az évben ádáz harcot vívott a bajnoki címért Lorenzóval, és a szezon hajrájához úgy érkeztek meg, hogy már kétszer is összeakadt Márquezzel. Ausztráliában aztán azzal vádolta meg az ifjabbik spanyol pilótát, hogy szándékosan akadályozta őt, így a mezőny feszült hangulatban érkezett meg Malajziába, az utolsó előtti verseny helyszínére.

Sepangban körökön át tartó csatát vívtak a harmadik helyért az elhúzó Pedrosa-Lorenzo páros mögött, mígnem Rossi a 14-es kanyarban leszorította Márquezt, összeértek és a Honda pilótája elesett. Márquez azzal vádolta meg ellenfelét, hogy szándékosan rúgta őt le a motorról, míg Rossi szerint riválisa bosszúhadjáratot hirdetett ellene a korábbi ütközések miatt. A Yamaha versenyzőjét végül a mezőny végére sorolták a valenciai idényzáróra, és hiába jött fel a negyedik helyre, Lorenzo győzelmével esélye sem volt megtartania a pontelőnyét. Márquez a mai napig úgy véli, hogy Rossi szándékosan akarta felkavarni az állóvizet.

Amikor az ember mindenkinél erősebb, mint [Lionel] Messi, akkor nem keresi a kontaktot, hogy felpezsdítse a mókát, mert ő a legjobb – érvelt. – Amikor viszont kicsit gyengébbnek érzi magát, akkor valami olyasmit tesz a gólszerzésért, mint ami történt. A bajnokság azon szakaszában, amikor kitört a viszály, Lorenzo gyorsabb volt nála. Fel akarta forrósítani a dolgokat, hogy ne Lorenzo nyerjen, de végül győzött a gyorsaság.”

Marc Márquez: Nincs kapcsolatom Rossival, és nem is akarom, hogy legyen

Az ügy következtében annyira megromlott a viszonyuk, hogy a mai napig nem sikerült elásni a csatabárdot. Márquez nemrég elmondta, hogy ezt nem is szándékozik megtenni, és emellett most is kitart. „Nem hiszem, hogy erre képesek lennénk – válaszolta arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt a békülésre. – Nagyon tisztelem azért, amit a motorozásért tett, szerintem ő az egyetlen, aki hatalmas tömegeket vonzott, ám azután, ami közöttünk történt, mindenki éli a saját életét.”