back to top
2024. május 01. 23:58
KezdőlapMotoGPMassimo Rivola elárulta, mi volt a siker receptje az Apriliánál

Massimo Rivola elárulta, mi volt a siker receptje az Apriliánál

Az Aprilia volt a 2022-es MotoGP-szezon meglepetése, ezen még a sikertelen finálé sem változtat. Massimo Rivola, az Aprilia Racing vezérigazgatója elmondta, mi volt a siker receptje.

Az Aprilia az idei RS-GP-vel figyelemre méltó előrelépést produkált, és váratlanul a bajnoki cím egyik esélyesévé vált, különösen a 2022-es szezon első felében: Aleix Espargaró  volt az, aki Argentínában megszerezte a gyár első MotoGP-győzelmét. A spanyol veterán egy rövid időre még a világbajnokságot is vezette.

A szezonzáró azonban különösen keserű volt: Aleix Espargaró kiesése Valenciában a világbajnoki harmadik helyébe került, amelyet végül Enea Bastianini kaparintott meg.

A SPEEDWEEK.com-nak adott interjúban Massimo Rivola kifejtette, mi vezetett ehhez a hihetetlen teljesítményhez.

Massimo, meglepődtél, hogy ti voltatok a szezon meglepetése?

„Jó kérdés… Nem igazán. Ahogy mindig mondom, minden évben az első hely a referencia, így volt egy célunk. A legnehezebb a jövő év lesz. Persze egy kis szerencsénk is volt, mert néhány versenytársunk nem javított a teljesítményén, ahogyan azt vártuk volna. Így nagyobb figyelmet keltettünk, mint bárki is várta volna. De a teljesítményünk nagyon közel állt az elvárásaimhoz. Talán nem számítottam arra, hogy olyan versenyképesek leszünk, mint a szezon közepén néhány pályán, ahol nagyon gyorsak voltunk. Viszont a balul sikerült finálé sem volt benne a pakliban.”

„Szerintem különösen Aleix volt nagyszerű formában. Nagyon, nagyon erősen kezdett. Egy olyan tehetséges csapattárs, mint Maverick, hozta ki Aleixből, hogy maximálisan koncentrált, egy tizedmásodpercet sem veszített. Mindkettőjük számára nagyon pozitív volt ez az időszak, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy jövőre mi lesz. Szerintem azért vagyunk most gyorsabbak, mert egyszerűen egy jobb vállalat vagyunk. Nem titok, hogy új embereket hoztunk be, mióta a céghez csatlakoztam. Sokan közvetlenül az egyetemről érkeznek hozzánk, de vannak tapasztaltabb versenyzők is a MotoGP-ből és a Forma-1-ből. Ahogy mondtam, azért vagyunk gyorsabbak, mert cégként fejlődtünk. A kérdés az, hogyan tudunk tovább növekedni ebbe az irányba. Ez a kihívás.”

„Nem hiszem, hogy bármi különlegeset tettünk volna, ahogy azt kívülről gondolják. A siker legnagyobb titka az, hogy keményen dolgoztunk, reggeltől estig, és ezt minden nap megtettük. Ha ezt teszed, a körülötted lévő emberek is ezt fogják tenni. Nem azt mondom, hogy a dolgokat korábban kevésbé eltökélten csinálták, de mióta elkezdtünk változtatni néhány dolgon és bevonni az embereket, talán a vállalatnál kialakult egy olyan érzés, hogy „Ó, valami történik, talán meg tudjuk csinálni. Arról szól, hogy emlékeztessük az embereket, hogy ha keményen dolgozol, akkor sikerülhet. Aleixnek van egy tetoválása, amin az áll: „Higgy magadban”. Nagyon jól tükrözi ezt a filozófiát.”