2024. április 19. 12:26
KezdőlapMotoGPEgykori versenyzőjének távozása okozta a Yamaha lejtmenetét?

Egykori versenyzőjének távozása okozta a Yamaha lejtmenetét?

Fabio Quartararo a MotoGP-be való érkezése óta a legjobb formáját nyújtja. A francia versenyző már 2021-ben bebizonyította, hogy képes a Yamaha M1-esből győztes motort csinálni, és ezt úgy tette, hogy a királykategória bajnoka lett a rajtrács egyik legkevésbé versenyképes gépével.

Az a tény, hogy az összesített tabellán a következő legjobb Yamaha, Franco Morbidelli a 17. helyen végzett abban az évben, már előrevetítette a problémákat az Iwata gyáron belül, amely képtelen volt felvenni a versenyt a MotoGP nagy riválisainak fejlődési ütemével, különösen az európai gyárakkal szemben.

A 2022-es szezon Katarban kezdődött, egy olyan évben, amelyben Fabio biztos volt benne, hogy egy jelentősen továbbfejlesztett YZR-M1-gyel indul, különösen most, hogy a motorfejlesztésre vonatkozó korlátozások megszűntek, és a gyárak szabad kezet kaptak, hogy a tél folyamán dolgozzanak a motorjaikon.

Quartararo szerencsétlenségére egy olyan motorral találta magát szemben, amely gyakorlatilag megegyezett a 2021-es motorral, és bár 2022 első felében képes volt tartani a lépést a Ducatival, a nyári szünet után azonban minden megváltozott.

Quartararo a francia Moto Revue magazinnak beszélt a számára sportszakmai szempontból nehéz 2022-es évről, amely nagy csalódással kezdődött, amikor Sepangban tesztelte az M1-et:

„A COVID miatt a motorfejlesztés 18 hónapra leállt. Azt reméltem, hogy valami újdonságot kapok az év elejére, azt hittem, a japánoknak volt idejük felkészülni és javítani a motor teljesítményén. A Ducati hihetetlenül jól zárta a szezont. Mi viszont egy lépést sem tettünk előre. Az egyetlen dolog, amit az év során újonnan teszteltünk, az egy lengőkar volt. Mugellóban mindenki boldog volt, mert második lettem. Az volt a benyomásom, hogy senki sem vette észre, mekkora bajban vagyunk. Míg a többiek haladtak, mi megálltunk. A motor ennyit tud. Amióta Maverick Viñales nincs a csapatban, a motor már nem versenyképes.” – összegezte gondolatait a francia versenyző.