2024. április 18. 18:13
KezdőlapMotoGPEzeket a dátumokat kell bevésni a naptárba – íme a 2023-as MotoGP-motorok...

Ezeket a dátumokat kell bevésni a naptárba – íme a 2023-as MotoGP-motorok bemutatójának időpontjai

A MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna közzétette, hogy az egyes istállók mikor mutatják be új motorjaikat. A Yamaha már január közepén leleplezi új versenygépét, míg az RNF csak bő egy héttel a szezonkezdet előtt teszi meg ugyanezt.

A holtszezon nyilvánvalóan nem a legizgalmasabb időszak a MotoGP, illetve úgy általában a motorsport szerelmeseinek, ám ahogyan közeledünk az idénynyitó felé, azért rendre akadnak események, amelyekre már érdemes odafigyelni. Egyrészt a tesztekről, másrészt az adott évben használt motorok bemutatójáról van szó. Ami utóbbit illeti, a Dorna tizenegy csapatból nyolc esetében közzétette az esemény időpontját.

A rajongóknak január 17-ét érdemes felvésniük először a naptárba, hiszen a Yamaha aznap leplezi le a YZR-M1-es 2023-as változatát. Ezt követően az első Ducatit is megpillanthatjuk, de 21-én még nem a gyári csapatét, hanem a Gresiniét. Ezt követően a csapatok közötti bajnokság címvédőjére sem kell sokat várni, hiszen 23-án, illetve 24-én tárják a nagyvilág elé az azévi Desmosedicit Madonna di Campiglióban.

A következő két napon a Pramac Racing, valamint a KTM lesz a soros, hogy aztán szűk egy hónap szünet következzen a bemutatók sorában. Február 25-én aztán a Honda is leleplezi azt a motort, amellyel Marc Márquez megpróbál visszatérni az élmezőnybe. A GasGas, valamint a Yamaháról Apriliára váltó RNF bemutatója pedig már márciusra csúszik: utóbbit 16-án, bő egy héttel az idénynyitó Portugál Nagydíj előtt rendezik.

Jelen állás szerint tehát a sepangi istálló bemutatója lesz a legkésőbb, ám csupán nyolc alakulatot soroltunk fel, nem véletlenül. A gyári Aprilia, az LCR Honda, valamint Valentino Rossi csapata, a VR46 ugyanis még nem tette hivatalossá az időpontot. Időközben egyébként a tesztelés is el fog kezdődni: február 5-e és 7-ig között a shakedownt, 10-étől 12-ig pedig a valós tesztet fogják tartani.