2023. március 22. 01:19
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPMajdnem egy évtizede próbálkozik, de ismét kudarcot vallott a korábbi világbajnok

Majdnem egy évtizede próbálkozik, de ismét kudarcot vallott a korábbi világbajnok

Sito Pons elárulta, szívesen visszatért volna csapatával a MotoGP-be a távozó Suzuki helyére, ám privát istállóként erre nem volt lehetőségük. A Pons Racing alapítója hozzátette, 2013 óta próbálkozik a bekerüléssel.

Sito Pons visszavonulása után, 1992-ben csapatot alapított, amely kisebb megszakítással, de a mai napig működik. Az 50 köbcentiméteres, illetve MotoGP-kategóriában azonban csak 2005-ig indultak, azóta csak a jelenleg Moto2 néven futó géposztályban fordultak meg, illetve 2019 óta a MotoE-ben is részt vesznek.

A kétszeres 250-es világbajnok azonban lassan egy évtizede próbál visszatérni a Pons Racinggel, ám rendre kudarcot vallott, hiába a Moto2-ben és a MotoE-ben elért bajnoki címek. Ennek elsődleges oka, hogy Carmelo Ezpeleta, a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna vezérigazgatója egy gyári istállót szeretne látni új érkezőként.

A korábbi világbajnok megmenekült a 24 év börtöntől

Sok megbeszélést folytattunk a MotoGP-ről a Dorna vezérigazgatójával, Carmelo Ezpeletával – nyilatkozta a SPEEDWEEK-nek. – Hivatalosan is megkérdeztük tőle, hogy visszatérhetünk-e a MotoGP-géposztályba a Team Ponsszal. Carmelo azonban világossá tette számomra, hogy egy gyártót akar, és jelenleg nem ír alá szerződést újabb szatellitcsapatokkal. Ez volt az egyértelmű válasza. Évek óta kérdezzük tőle, hogy kaphatunk-e helyet a MotoGP-ben. Egyszer volt rá lehetőség, de elszalasztottuk, mert egyetlen gyártó sem adott nekünk motort.”

Pons azt is elárulta, hogy 2013 óta próbál visszakerülni a MotoGP-be, és korábban erre kétszer is adódott némi esély. Először 2015-ben, amikor a Yamaha Forward csapatfőnöke, Giovanni Cuzari börtönbe került, aminek következtében az istálló elvesztette a helyét a sorozatban, majd 2018-ban, amikor a Marc VDS és az abban az évben Ángel Nieto Team néven működő Aspar Racing is kiszállt. Azonban egyik alkalommal sem járt sikerrel.

Legutóbb tavaly tett kísérletet, amikor kiderült, hogy a Suzuki az év végén kiszáll a MotoGP-ből. Ám Ezpeletának akkor sem kellett újabb szatellitcsapat, és végül a Gasgas lett a befutó. „Amikor a Suzuki májusban bejelentette a kivonulását, újra [próbálkoztunk], beszéltünk Carmelóval – idézte fel Pons. – Megvannak az erőforrásaink, és rendelkezünk a [szükséges] tapasztalattal. Sajnos azonban privát csapatnak nincs hely.”