2024. április 25. 03:05
KezdőlapMotoGPMarc Márquez egyeduralma kellett a MotoGP-nek? – a legenda a sportág haláláért...

Marc Márquez egyeduralma kellett a MotoGP-nek? – a legenda a sportág haláláért aggódik

Giacomo Agostini úgy véli, az egy versenyző által dominált korszakok jobb hatással vannak a MotoGP-re, mint a mostani, kiegyensúlyozottabb évek. Az olasz legenda szerint a jelenlegi állapot a sportág halálát is jelentheti.

A MotoGP elmúlt három éve a változatosságról szólt. Nem elég, hogy mindhárom esztendő végén új világbajnokot avattunk, hanem számos különböző versenyző nyert futamot. Tavaly hét különböző motoros pezsgőzhetett a dobogó tetején, egy évvel korábban nyolc, 2020-ban pedig kilenc, ráadásul utóbbi 14 futamon jött össze, és Joan Mir mindössze egy diadallal végzett a tabella élén.

Az azt megelőző hét év ellenben teljesen más volt, hiszen ebben az időszakban a 2015-ös év volt az egyetlen, amikor nem Marc Márquez örülhetett az idény végén, ráadásul az esetek többségében elég simán húzta be a vb-győzelmet. Persze korábban is megvoltak a nagy korszakok, elég csak Valentino Rossira, Mick Doohanre, Mike Hailwoodra vagy a királykategóriában zsinórban hétszer az élen záró Giacomo Agostinire gondolni. Utóbbi szerint a sportágnak az egyeduralom tesz jót.

A motorozás versenyzési és technikai szempontból is érdekes, ha sok olyan pilóta van, aki futamokat és világbajnoki címeket nyerhetnyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak. – De vajon tényleg biztos, hogy a show-nak jót tesz, ha minden versenyt más nyer? Szerintem szükségünk van egy nagy bajnokra, egy olyan motorosra, aki folyamatosan győz, akivel a motorozást azonosítják, és aki képes meghódítani és álmodozásra késztetni régi és új rajongókat.”

MotoGP, Marc Márquez, Honda, Valenciai Nagydíj 2019
Marc Márquez volt a legutóbbi nagy uralkodó a MotoGP-ben (Fotó: MotoGP Media)

Első hallásra akár furcsának is tűnhet ez a kijelentés, hiszen a legtöbb sportágnak jót tesz az izgalom és a változatosság, például a Forma-1 is népszerűbbé vált, amióta Lewis Hamiltonnak érdemi kihívója akadt Max Verstappen személyében, aki le is taszította őt a trónról. Másfelől viszont az is tény, hogy Valentino Rossi, Jorge Lorenzo és a MotoGP-ben vb-címet nem nyerő, de szintén a sportág nagy alakjának számító Dani Pedrosa, illetve Márquez sérülése óta a sorozat népszerűsége érezhetően csökkent. Agostini úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet nem tesz jót a szériának.

Ha minden futamon más versenyző győz, a lelátókon és a televízió előtt ülő közönség azt fogja mondani, hogy ebben a MotoGP-ben bárki nyerhetmagyarázta az olasz legenda, aki odáig ment, hogy ha folytatódik ez a trend, az a sportág halálát is jelentheti. – Ha teret nyer az a gondolat, hogy könnyű diadalmaskodni, akkor elbúcsúzhatunk a versenyzés varázsától és a MotoGP-től.”

Hogy idén mi lesz ezen a téren, az majd kiderül. Könnyen lehet, hogy 2023-ban is a Ducatié lesz a legjobb motor, de a gyári istállónál Francesco Bagnaia vélhetően viszonylag kiegyenlített párharcot fog vívni Enea Bastianinivel. Rajtuk kívül ott vannak a szatellitcsapatok versenyzői, akik szintén elcsíphetnek egy-két győzelmet, valamint a japán gyártók sztárjai Márquez és Fabio Quartararo személyében, akik eltüntethetik a motorok közötti különbséget. Emellett persze az Aprilia, illetve a KTM motorosairól, Aleix Espargaróról, Maverick Viñalesről, Jack Millerről és Miguel Oliveiráról sem szabad megfeledkezni.