2023. január 29. 23:00
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotoGPNincs ereje követni Rossi példáját – hamarosan visszavonulhat a MotoGP futamgyőztese

Nincs ereje követni Rossi példáját – hamarosan visszavonulhat a MotoGP futamgyőztese

Aleix Espargaró kijelentette, 2024 után szerinte már nem lesz tagja a MotoGP mezőnyének. A spanyol versenyző úgy véli, a jelenlegi körülmények között nem könnyű megcsinálni azt, amit Valentino Rossi tett.

Aleix Espargaró élete legjobb szezonján van túl a MotoGP-ben. Az Aprilia pilótája pályafutása során először nyert világbajnoki futamot, és további öt alkalommal felállhatott a dobogóra. Többek között ennek következtében csak a szezonzáró előtt vesztette el a matematikai esélyét a végső győzelemre, végül a tabella negyedik helyén zárta az idényt.

Bizonyos szempontból tehát most van a csúcson, de ez nem jelenti azt, hogy még sokáig tervez maradni a királykategóriában. Júliusban már a 34. életévét fogja betölteni, és bár Valentino Rossi révén a közelmúltban is volt példa arra, hogy valaki 40 felett is a legjobbak között versenyezzen, Espargaró úgy véli, versenyzőként már nem fog új szerződést kötni a sportágban.

Jelenleg nem látom magam a MotoGP-ben 2024 után – nyilatkozta a Motorsport-Magazin.com-nak. – Nagyszerű, amit Valentino tett, de nem hiszem, hogy nekem lesz erre erőm. Majd meglátjuk, hogyan érzem magam akkor. Azonban úgy gondolom, hogy a mostani naptárak és a sprintfutamok bevezetése mellett nehéz lesz harmincöt éves kor felett motorozni. Ennek elsősorban mentális okai vannak. A 2023-as naptár például őrületes, különösen a szezon utolsó része. Rengeteg időt fogunk az otthonunktól távol tölteni, és ha az ember huszonöt éven aluli, az minden, csak nem könnyű.”

MotoGP, Aleix Espargaró, Aprilia, Valenciai Nagydíj 2022
Fotó: MotoGP Media

Persze az idősebb motorosoknak is nehéz dolguk lesz, sőt, bizonyos szempontból nagyobb kihívás előtt állnak, mint ifjabb kollégáik. Espargaró már jócskán túl van azon a koron, amelyről úgy tartják, hogy egy sportoló csúcsteljesítményét jelenti. Ennek pár évtizede még nem lett volna akkora jelentősége, de az elmúlt időszakban a MotoGP-ben is egyre fontosabb lett ez a szempont.

A MotoGP természetesen fizikailag is rendkívül megterhelő, de az embernek profiként jó formában kell lennie – magyarázta Espargaró. – Az edzettség régebben nem igazán volt lényeges a sportágunkban, de most fizikailag elképesztően magas szinten vagyunk. Mindannyian odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, hogyan táplálkozunk, és miként regenerálódunk.”

Ahogyan azonban ő is említette, a mentális része még nehezebb számára. Idén rekordot jelentő 21 nagydíjhétvégét fognak teljesíteni, de ez a sprintfutamok miatt valójában 42 versenyt jelent, vagy ha úgy tetszik, 21 egész és 21 félviadalt. Ez már önmagában okozhat nehézségeket ezen a téren, de Espargaró ráadásul kétgyerekes családapa, hiszen 2018-ban ikrei születtek.