2024. április 26. 06:46
KezdőlapMotoGPSzülethet egy Marc Márquez - Ducati "házasság"?

Születhet egy Marc Márquez – Ducati „házasság”?

A Ducati főnöke, Gigi Dall’Igna nyitva hagyta az ajtót Marc Márquez előtt – de elismerte azt is, hogy a Honda célba veheti Francesco Bagnaiát.

A 2023-as MotoGP versenyzői felállásban a regnáló bajnok Bagnaia az új csapattársával, Enea Bastianinivel szerepel a gyári Ducati csapatban, míg Álex Márquez a Hondánál eltöltött évek után a Gresini Racinghez csatlakozott. Bátyja, Marc marad a Repsol Hondánál, remélve, hogy a 2022-es, nem túl jó motor átalakulhat olyan versenygéppé, amellyel harcolni tud a bajnoki címért.

A Marca kérdésére, hogy szerződtetnék-e valaha Márquezt, Dall’Igna azt mondta: „Ezt sosem lehet tudni, vagy előre megmondani. Lehet, hogy Pecco távozik. Tudjuk, hogy kétéves szerződésünk van, tudjuk, hogy a kapcsolatunk mindig is csodálatos volt. Még az egymás számára nehéz pillanatokban is tudtuk, hogyan segítsünk egymásnak és hogyan találjunk megoldást. Ezért gondolom, hogy nehéz lenne.

De az életben sosem lehet tudni. Ugyanez a helyzet a Hondával – ha olyan összeget ajánlanak neki [Bagnaia], ami számunkra megfizethetetlen, mit tegyek?”

A hatszoros világbajnok 2022-ben hat futamot hagyott ki, hogy karrierjét veszélyeztető műtéten essen át, miközben a Honda 40 év után először produkált MotoGP-futamot úgy, hogy egyetlen pontot sem szerzett.

A spanyol egy pole pozícióval és egy dobogós helyezéssel tért vissza, ami reménykeltő lehet a 2023-as évre.

„Marc Márquez félelmetes – mondta Dall’Igna. „Hogy mondhatnám, hogy Marc Márquez nem félelmetes? Márquez megmutatta, hogy ő olyan valaki, akiben megvan az elszántság, az erő, a vezetési stílus, aminek meg kell ijesztenie az embert. Aki nem fél Marc Marqueztől, az egyszerűen őrült.

Nem azt mondom, hogy Marc nem ijeszt meg minket, hanem azt mondom, hogy van egy olyan versenyzőnk, aki ha megszabadul a [hibáktól], akkor ki tud tűnni, ahogy Márquez tette.”

Bagnaia, aki a tavalyi év utolsó fordulójában 91 pontos hátrányt leküzdve megelőzte Fabio Quartararót a bajnoki címért, 2007 óta a Ducati első bajnoka lett, és 2009 óta az első olasz, aki elnyerte a koronát.

Dall’Igna szerint a sorsa sosem volt garantált: „Nem, nem volt ennyire egyértelmű. Amikor valaki befektet a fiatalokba, az sosem egyértelmű, mert a fiataloknál tudod, hogy jók, hogy tehetségesek, de aztán bármi megtörténhet. Ráadásul a MotoGP egy nagyon nehéz kategória, nagyon bonyolult. De azt kell mondanom, hogy Peccóval jó döntést hoztunk. Azért választottam Peccót, mert két évet töltött a Moto3-ban egy olyan motorral, amely nem volt versenyképes, és futamokat nyert. Szeretem azokat a versenyzőket, akik nem panaszkodnak, akik mindig megpróbálnak jó eredményeket elérni, függetlenül attól, hogy a legjobb vagy a legrosszabb motorjuk van. Számomra ez az egyik olyan tulajdonság, amivel a bajnokoknak rendelkezniük kell, amit Jorge Lorenzónál és más versenyzőknél is láttam, akik később nyomot hagytak maguk után. Mindig azt mondom, akkor tudtam, hogy Pecco nagy dolgokra képes.

Azt mondom, hogy Pecco olyan valaki, aki tényleg történelmet írhat, mert gondoljunk csak arra, hogyan alakult a 2022-es bajnokság: két-három hiba kimaradt volna, és hamar megnyerhette volna a címet.

Ezért mondom, hogy Pecco nincs messze, finomít minden apróságon… Ő már most is többszörös győztes, mert már most is sorra nyeri a futamokat, de ha néhány apró tökéletlenségtől megszabadul, akkor hihetetlenül nagy különbségre tehet szert.”

Forráscrash.net