2024. április 19. 12:20
KezdőlapMotoGPA MotoGP világbajnoka elárulta, min kell változtatnia a címvédés érdekében, és mit...

A MotoGP világbajnoka elárulta, min kell változtatnia a címvédés érdekében, és mit kell megőriznie

A MotoGP világbajnoka, Francesco Bagnaia tudja, hogy 2023 nagy kihívás lesz. Célja azonban nem más, mint bajnoki címének megvédése.

„Ugyanaz az ember akarok maradni, mint a múltban. A magánéletem továbbra is tabu.” mondta Francesco Bagnaia a Ducati csapatbemutatóján. Az olasz pilóta azonban azzal is tisztában van, hogy a MotoGP cím megvédése nem lesz egyszerű feladat.

A Ducati bemutatóján az újságírók kérdéseire válaszolt, melyet a Speedweek.com idéz. A beszélgetés kezdetén nem is kérdezhették másról, mint arról, hogy mennyire változtatott az életén a világbajnoki cím megszerzése.

„Ami a normál életemet illeti, semmi sem változott. De a megbecsülés más lett. Úgy érzem, hogy a közönség és a szurkolók jobban megbecsülnek engem sportolóként, mint korábban, sok szurkoló és mások most közelebb kerültek hozzám. Többen szorítanak nekem és több elismerést kapok. Ez nagyon jó, mert szeretek közel lenni a szurkolókhoz. Emiatt a tél sok örömet hozott nekem. Szeretem ezt az új helyzetet.” fejezte ki örömét a Ducati versenyzője.

A 2023-as bajnoki esélyek

Az újságírók arról is faggatták a regnáló bajnokot, hogy véleménye szerint kinek lesz esélye a 2023-as bajnoki címre. „A válasz erre a kérdésre: Amikor az iskolában van egy tanár, és mielőtt elkezdődik az óra, minden diáknak jelentkeznie kell. Bagnaia? ’Itt vagyok!’ Márquez? ’Itt vagyok!’ Hasonló a helyzet a MotoGP világbajnokságon is. A MotoGP mezőnyében szinte mindenki a győzelmekért és a bajnoki címért akar harcolni. Megvan rá a lehetőségük. Marc Márqueznek is van esélye a cím megszerzésére, hiszen tavaly jó formában volt. Ha a Honda versenyképes lesz, akkor ott lesz az élen. Ha a Honda nem elég jó, akkor nehéz szezonja lesz, mert a jelenlegi MotoGP-korszakban minden motor nagyon versenyképes. Mind az öt gyártó képes futamokat nyerni. A színvonal nagyon magas. Ezért sok versenyző küzdhet a bajnoki címért. Quartararo, Enea, Marc Márquez… Szerintem Morbidellivel is számolni kell. Oliveira is nagyon versenyképes lesz az Apriliával. Binder az élvonalban lesz. Biztos vagyok benne, hogy még valakit elfelejtettem. Ami biztos, hogy ez a világbajnoki szezon nagyon kemény és nehéz lesz. De világbajnokok vagyunk, a feladatunk és a célunk az lesz, hogy még jobbak legyünk. Mindent meg fogunk tenni, hogy megismételjük a 2022-es eredményeket. Én pedig mindenben hozzá fogok járulni ehhez.” – válaszolta Bagnaia.

A stratégia a címvédésre

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a stratégia a címvédésre, az olasz versenyző elmondta: „Például arra fogok törekedni, hogy elkerüljem a múlt hibáit. Egyrészt ugyanazzal a megközelítéssel kezdem a szezont, mint korábban. Semmi sem fog változni a mentális hozzáállásomban és a gondolkodásmódomban. Természetesen nem fogok abban az illúzióban élni, hogy már bajnok vagyok, és ezért címvédőként megnyugodhatok. A gondolkodásmódom olyan lesz, mint 2022-ben és az eddigi versenyzői életem során. Mindazonáltal tavaly megtanultam néhány leckét, és elkövettem néhány hibát. Ezekből a tanulságokból levontuk a szükséges következtetéseket. Tehát arra számítunk, hogy jobb formában kezdjük a szezont, mint tavaly. Mert az új GP23-as nem sokban fog különbözni a 2022-es gyári gépünktől. Éppen ezért abból indulok ki, hogy jó eredményekkel kezdhetünk már az első futamokon. Úgy gondolom, hogy jól felkészülünk majd a februári első tesztnapra Malajziában. De még várnunk kell. A sprintfutamokkal más lesz a menetrend, mint 2022-ben. Ez változásokat eredményezhet az erőviszonyokban. De eléggé biztos vagyok abban, hogy ha jó munkát végzünk, újra az élen lehetünk.”