2024. április 20. 06:11
KezdőlapMotoGPEzzel a motorral védené meg címét a Ducati, rég nem látott jelenség...

Ezzel a motorral védené meg címét a Ducati, rég nem látott jelenség tér vissza a MotoGP-be (kép, videó)

A Ducati leleplezte idei motorjait, amelyek mindenképpen eséllyel pályáznak a címvédésre a MotoGP, illetve a Superbike-világbajnokság pontversenyeiben. Francesco Bagnaia eldöntötte, hogy él-e a mindenkori címvédő lehetőségével.

Folytatódott a bemutatók sora a MotoGP-ben, hiszen hétfőn délelőtt a Ducati lerántotta a leplet idei motorjáról, a Desmosedici GP23-asról. A bolognai istálló Madonna de Campiglióban tárta a nyilvánosság elé azt a modellt, amellyel szándékuk szerint az egyéni, valamint a csapatok és a gyártók közötti bajnokságban is megvédenék a címüket.

MotoGP, Ducati, Desmosedici GP23, Francesco Bagnaia, 2023 bemutató
Bemutatta idei MotoGP-motorját a Ducati (Fotó: Ducati)

Az elmúlt évekhez hasonlóan vélhetően az idei motor is versenyképes lesz, persze kérdés, hogy annyira-e, mint tavaly. Akkor a 20 futamból 12-t Ducati nyert, igaz, ebből a gyári istálló pilótái csak 8-at húztak be, hiszen a másik 4 viadalon Enea Bastianini diadalmaskodott még az előző évi versenygéppel. Sokak szerint az idei változat is tarolhat, mert akkora az olasz gyártónak akkora a technikai fölénye.

A Desmosedici GP23-ast egyébként nem csak a gyári istálló versenyzői fogják használni. Ahogyan 2022-ben, úgy a Pramac Racing most is megkapja az aktuális motort (ők egyébként szerdán leplezik le a festésüket). Idén viszont csak négy darabot láthatunk a rajtrácson a Ducati legújabb gépéből, hiszen a VR46-ot erősítő Luca Marini is a GP22-est, vagyis az előző verziót fogja vezetni.

A Ducati gyári alakulata bombaerős versenyzőpárost tudhat a magáénak. Francesco Bagnaia már a harmadik idényét kezdi meg a csapatnál, és az előző kettőben egy második, majd egy első helyet szerzett az összetettben. Tavaly elképesztő második félszezont produkált, aminek köszönhetően 91 pontos hátrányt faragott le Fabio Quartararóval szemben, és a valenciai szezonzáróra már úgy érkezett, hogy bőven a saját kezében volt a sorsa. Végül meg is szerezte pályafutása első vb-címét a MotoGP-ben, és alighanem idén is ez lesz a célja.

A címvédővel kapcsolatban egy sokakat foglalkoztató döntésre is fény derült. Bagnaia ugyanis eddig nem mondta el, hogy marad a 63-as rajtszámnál, vagy bajnokként az 1-es mellett teszi le a voksát. Végül utóbbi történt, ami azt jelenti, hogy Casey Stoner és 2012 óta először láthatjuk ezt a rajtszámot a MotoGP-ben. Igaz, valamilyen formában a 63-ast is megőrizte, hiszen kisebb méretben, de a motoron, valamint a sisakon is látható lesz.

Itt lehet megtekinteni a Ducati bemutatóját

Bagnaia csapattársa idén már nem Jack Miller, hanem a Gresinitől szerződtetett Enea Bastianini lesz. A 25 éves versenyző volt a tavalyi idény meglepetésembere, hiszen négy győzelmet szerzett, és két fordulóval a vége előtt még a bajnoki címre is volt matematikai esélye egy szatellitistálló színeiben, egy előző évi motorral. Sokak szerint nagy lesz a rivalizálás a két olasz pilóta között, és bár nyilvánvalóan le akarják győzni egymást, az érintettek mellett Paolo Ciabatti is hangsúlyozta, hogy nem számít komoly konfliktusra.

Superbike, Aruba.it, 2023 bemutató
Az Aruba.it Racing idei festése (Fotó: Ducati)

A MotoGP-ben használt versenygépe mellett a Ducati az idei Superbike-motorját, pontosabban annak festését is bemutatta. A Panigale V4 R szintén nagy sikereket ért el tavaly, hiszen Álvaro Bautista révén az egyéni, az Aruba.it Racingnek köszönhetően a csapatok, illetve a gyártók közötti bajnokságot is megnyerte, így először jött össze nekik a duplázás a két sorozatot tekintve.