2024. március 29. 02:24
KezdőlapMotoGPMarc Márquez őszintén beszélt fájdalmáról, és elárulta, mi az, amit a mai...

Marc Márquez őszintén beszélt fájdalmáról, és elárulta, mi az, amit a mai napig nem ért

Marc Márquez a GQ Spain lappal ült le egy őszinte beszélgetésre, ahol többek között arról is beszélt, hogy milyen iszonyú fájdalmak gyötörték a fizikailag és szellemileg is megterhelő elmúlt két évében.

Marc Márquez elmúlt két éve igazi kálvária volt. Többször beszélt arról az útról, amelyet a 2020-as Spanyol Nagydíjon történt balesete óta bejárt. Ez egy olyan időszak volt a spanyol számára, ami minden MotoGP rajongót foglalkoztatott és foglalkoztat azóta is, függetlenül attól, hogy kedveli a korábbi világbajnokot, avagy nem.

A GQ-val beszélgetve a Honda versenyzője ismét mélységeiben idézte fel, hogy min ment keresztül. Visszaemlékezett az elhibázott döntésre, amikor karjának műtétje után 4 nappal ismét a motoron ült, mivel bajnoki címét mindenképp meg szerette volna védeni. „Ha nem vigyázol a testedre, nem tudod a sportodat űzni.” – mondta el a spanyol. „Ami Jerezben történt, az a mentalitásom és az ambícióm miatt alakult így, de mindent, amit 2013 és 2020 között elértem, szintén ennek a mentalitásnak és ambíciónak köszönhetek, így ha a 10 évet összességében vesszük, akkor ezek kiegyensúlyozzák egymást.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

GQSpain (@gqspain) által megosztott bejegyzés

 Két év veszett el a helytelen döntés miatt

A 2021-es szezon, amelynek a megpróbáltatások végét kellett volna jelentenie, rosszul indult és nem is volt igazán sikeres a spanyol számára. A 2022-es szezon előtt belegyezett egy dokumentumfilm elkészítésébe, ami végül nem arról szólt, ami a terve volt. „Amikor beleegyeztem a dokumentumfilm forgatásába, az volt az első gondolatom, hogy elmeséljem a csúcsra való visszatérésem történetét” – vallotta be a nyolcszoros bajnok. „Tudtam, hogy lesznek nehézségeim, tudtam, hogy korlátokba fogok ütközni, de a célom az volt, hogy újra a világbajnokságért harcoljak.”

2022 sem arról szólt azonban, hogy visszatérjen az élre. A Honda-versenyző karja továbbra sem gyógyult megfelelően, majd jött a kettős látás. Mire elérkezett az április 22-24. közötti portugáliai versenyhétvége, már érzelmi és fizikai tűrőképességének is a határán volt.

„Őszintén szólva azt sem tudom, hogyan sikerült három futamot nyernem 2021-ben, de még kevésbé világos számomra, hogyan tudtam negyedik lenni Jerezben a 2022-es szezon elején, mert nem voltam versenyképes, sem fejben, sem fizikailag.”mondta Márquez.

„Volt egy pillanat a szezonban, a portimãói és a jerezi verseny közeledtével, amikor leszegtem a fejem, és azt mondtam, hogy nem bírom tovább. És ekkor, közvetlenül Portimão előtt elmentem a madridi orvosaimhoz, és elmondtam nekik: ’Valami baj van a karommal… Ahelyett, hogy javulna, romlik. Keményen dolgozom az edzőteremben, keményen dolgozom a fizioterápián minden nap, de a helyzet romlik, egyre rosszabbul érzem magam, és egyre több a fájdalom.’ Ekkor kezdtek el mindent felmérni, és látták, hogy a felkarcsont 34 fokos tengelyeltolódást mutatott.” 

A 34 fokos tengelyeltolódás konyhanyelven annyit tesz, hogy a karodat nem tudod normálisan befele fordítani, ami egy motorversenyzőnek óriási problémát jelent. Így szükség volt tengelykorrekciós műtétre.

„A mentalitásom miatt, ha úgy döntök, hogy folytatom a versenyzést, az azért van, mert látom a jó eredmények elérésének lehetőségét, és azt, hogy a befektetett munka megtérül. Ahogy a sportkarrierem eddig alakult, versenyezni a versenyzés kedvéért, versenyezni azért, hogy a rajtrácson legyek, annak számomra nincs értelme. Én nem ilyen vagyok. De ettől eltekintve eljött az idő, amikor a szenvedés felülkerekedett a szenvedélyen, és azt mondtam magamnak: ’Vagy rendbe teszem, vagy nem éri meg tovább versenyezni’, mert ez sokat elvett az életminőségemből, nemcsak kudarcot kudarc után, hanem állandó fájdalmat is jelentett, és a fájdalom megváltoztatta a jellememet, már nem is mosolyogtam” – folytatta a visszaemlékezést.

„Ha nyertem, sírva fakadtam. Ami kijön belőlem, amikor nyerek, az a bulizás, az ünneplés és a nevetés a családommal… Nos, aztán ez fordítva történt, és ez a fájdalom miatt volt, a fájdalom miatt, amit folyamatosan éreztem a karomban, és amit nem tudtam elfelejteni.”

Menni vagy maradni?

A spanyol pilóta a GQ-nak is elmondta, hogy nagyapja támogatta visszavonulását, akinek megígérte, hogy ez lesz az utolsó műtét, van megoldás, ha ez sem jön be, abbahagyja a versenyzést.

A megoldás, amelyről Márquez beszél, voltaképpen egy olyan műtét, mely lehetővé teszi, hogy az ízület megfelelő szögben álljon. Az, aki ezt felajánlotta neki, Dr. Joaquín Sánchez Sotelo, az Egyesült Államokban, a rochesteri Mayo Klinika kiváló ortopéd sebésze volt. A spanyol néhány napig gondolkodott rajta, és végül úgy döntött, hogy kés alá fekszik és elengedi a szezont. „A Mugellói Nagydíj csütörtöki napján már készen álltam a versenyre, amikor felhívtak [a Mayo Klinikáról], és azt mondták: ’Szállj le a motorról, megerősítettük, hogy 34 fokban el van fordulva a karod, és ez embertelen, nem tudom, mit csinálsz a karoddal, de ez túl sok.’ Nekem mindig azt mondták, hogy 20 foknál több már súlyos, és 34 volt” – mesélte a Honda-pilóta, aki az orvosok véleménye ellenére részt vett a versenyen. „Ha most belegondolok, azt mondom: ‘Hűha, 350 km/h-val mész, az agyad máshol van, a fejedben az van, hogy jövő héten megműtenek…’”

A műtét után Márquez elmondta orvosának, hogy szigorra van szüksége: „Nézze, én egy vadállat vagyok, akit most ketrecben tart. Ha kinyitja, el fogok szökni, úgyhogy csak akkor nyissa ki, amikor látja, hogy készen állok, amikor tudja, hogy nem lesz kockázatos.”

A spanyol végül 3 hónap után Aragónban térhetett vissza a pályára. Keserű visszatérés volt, mivel a Fabio Quartararóval történt versenybaleset miatt még az első kört sem tudta befejezni. Egy héttel később Japánban a negyedik, Thaiföldön az ötödik, Ausztráliában a második, Malajziában pedig a hetedik helyen végzett. Az év utolsó nagydíja előtt, Valenciában egyértelmű tervei voltak: „Vagy a dobogón végzek, vagy a padlón.” Végül az utóbbi következett be a spanyol számára.

Jöhet a változás 2023-ban?

A visszaemlékezés után a 2023-as szezonra tért át a beszélgetés.

„A cél, amit kitűztem magam elé, a márciusi első verseny. Akkor tudni fogom, hogy mi a 100%-a ennek a karnak, ami nyilvánvalóan nem lesz 100%-a egy teljesen egészséges karhoz képest, de el kell jutnunk arra a pontra, ahol ez egy funkcionális és tökéletes kar a motorozáshoz, és úgy gondolom, hogy el fogunk jutni oda, mert úgy érzem, hogy sokkal jobb.”